mandag 29. august 2011

Hot gulrotsuppe!

Forkjøla jeg...


og eneste jeg har lyst på er suppe, sterk, varm og frisk,- komfort servert med skje!



Jeg liker at denne virkelig "river". Derfor hakker jeg masse hvitløk, 4-5 fedd, 1 hel chili og en selleristang. Dette freser jeg i olje før jeg heller på ca 2 liter vann og tilsetter, ja da, en terning hønsebuljong. Jeg er faktisk ikke helt frisk i dag! Så skreller jeg og kutter en bunt gulrøtter og en god posjon renset og hakket ingefærrot som jeg tilsetter og lar det koke en times tid på svak varme under lokk. (Mens jeg skifter til pysj og rigger meg til på sofaen). Når røttene er møre, tar jeg kjelen av platen og bruker stavmikser for å jevne suppen. Så tilsetter jeg saften av et par appelsiner og hakket koriander før jeg setter suppen tilbake på plata. Så...salt, pepper eller Worchestershire saus! Når du står der og smaker og smaker og det er noe som mangler...prøv Worchestershire, det hjelper,- ofte!  Server med en liten klatt Creme Fraiche og frisk koriander. Kjempesterk, kjempegod og jeg føler meg bedre allerede!


søndag 28. august 2011

Svinefilet pakket i Parma

Gris på gris faktisk, - svinaktig godt!

Tiden går fort i hyggelig selskap og det ble litt sent i går... "Dagen derpå" har jeg lyst på mat med mye smak! Litt forutseende er jeg takk og lov, så i kjøleskapet lå det klart: Indrefilet av svin, parmaskinke og parmesan. Tagliatellen fra Jacobs ventet på benken. Metoden med å pakke inn svinefileten i parmaskinke,  godt penslet med all verdens godsaker simpelthen elsker jeg. Svinekjøtt kan fort bli tørt og kjedelig, men dette er helt "bankers"!

Til kjøttet trenger du: Indrefilet av svin, parmaskinke (Serrano kan selvfølgelig brukes, men den er ofte litt tørrere og går lettere i stykker når du pakker inn kjøttet), god olivenolje, hvitløk, chili, sjalottløk, frisk basilkum, kapers, parmesan, sitronsaft, salt og pepper. 
Ta frem blenderen, ha oppi grovhakket sjalottløk, hvitløk, chili, kapers, en god neve basilikumblader, en sprut sitonsaft og revet parmesan. Kjør det hele sammen med en god olje, tilsett evt litt salt og pepper.

Kjøttet må strippes for sener og skjæres i jevne stykker. Skal du ha flere fileter, kjøp de omtrent like tykke,  så slipper du å trøble med steketiden. Når stykkene er jevne og rene, bruner du dem rundt i varm stekepanne i en blanding av smør og olje. Salte og pepre dem godt. 

Det lønner seg å bruke en tallerken å pakke inn filleet på. Her må du bruke øyemål og ikke være redd for å søle litt!  Legg parmaskinken slik at den fint rekker rundt fileten. Nå må du være raus når du pensler skinken med krydderpastaen, legg på fileten og dekk denne med krydderpasta også. Pakk stykket pent inn i skinken og sett i noen tannprikere i der det spriker. (Ja, ja jeg VET at de aller helst skulle vært snørt sammen med hyssing, men jeg gidder ikke!). Legg pakkene i en ildfast form, ha litt krydderpasta på toppen og sett i ovnen, ca 200 grader til kjernetemperatur er omtrent 70 grader. Steketermometer er et must her!!
Det går fint dette!
Det som er så genialt med denne metoden er at kjøttet holder seg saftig og fint, og når du tar formen ut av ovnen har du en fantastisk sjysaus full av smak!

Synd man ikke kan få  lukt på bilder!
Når kjøttet er ferdig skal det hvile. Da er det tid for tilbehør. 

Jeg er glad i pasta til dette, og i dag ble det i tilegg brekkbønner som jeg forvellet før jeg freste dem i stekepannen sammen med god olivenolje og pinjekjerner jeg hadde ristet på forhånd. Serverte dem toppet med revet parmesan.

Sjyen fra svinefiletene er super å bruke som saus alene, men, siden for mye av det gode som kjent er akkurat passe, anbefaler jeg i tilegg sterkt en:

Creme Fraiche saus:

Du trenger 1 beger Creme Fraiche, 1 pakke orginal Philadelhia ost (ikke light da, vær så snill!). Hvitløk, fersk basilikum, sitronsaft, salt og pepper.

Rør sammen Creme Fraiche og Philadelhia, tilsett revet hvitløk (mengde etter smak), hakket basilikum, og en sprut sitronsaft. Smak til med salt og pepper. Denne "sausen" blir best om den får stå å trekke litt i kjøleskapet før servering, men den en god uansett!

Så fjerner vi tannpirkere folkens, skjærer kjøttet i passe stykker og serverer når pastaen er klar. 

Velbekomme!

Rabarbrasuppe,- siste sjanse!

Smaken av sommer!



Sommeren er på hell og det er snart slutt på rabrarbrasesongen.
Når jeg var liten hadde vi hagen full av rabarbra. Vi ungene skrelte de sure, trå stilkene og dyppet dem i sukker. Litt mer avansert er en god rabrarbasuppe,- men ikke mye!
Du trenger: Rabarbra, vann, sukker, kanelstang, vaniljestenger.
Vask, skrell og del rababraen i biter. Legg bitene i en kjele med vann og tilsett sukker. Hvor mye du trenger kommer an på hvor mye vann du har. Ca 1 dl sukker på 5 dl vann pleier å fungere bra. Legg oppi en hel kanelstang, ta frøene ut av vaniljestengene, ha både frøene og belgene oppi suppen. La det hele småkoke under lokk, ca 1 time. Smak til og se om du trenger mer sukker. Når smaken er som du vil ha den, siler du suppen og setter den kaldt.

Det er utrolig mye du kan bruke kald rabarbrasuppe til. Den er selvfølgelig god alene, men servert med friske bær, en skje iskrem eller hjemmelaget Panna Cotta...mmm... Det fikk vi servert hjemme hos min gode venninne Tone i går og det var nyyydelig!

PS! Gratulerer med dagen Tonis!

søndag 21. august 2011

Kylling er ikke kylling

 Perfekt ovnstekt fjærkre

Jeg har mine matidoler, en av de aller største er Jamie Oliver. Selv om denne bloggen ikke skal fungere som avskrift av andres kokebøker, er denne måten å tilberede kylling på så råbra at den med! Men jeg skal ikke ta æren. Denne er dedikert Essex store sønn!

Jeg bruker Stange eller Liveche kylling,- det er tross alt søndag og som overskriften sier, kylling er ikke kylling! Er det noe som ikke tåler sammenligning er det  smaken av skrinn burhøns kontra lubben klukk. Men vi gir oss ikke der! Som om ikke dyret i seg selv smaker nok, skal vi trylle litt.

Her er det viktig med hygiene, av med ringer, vask hender og skrubb negler. Her må du "get down an dirty" med begge henda!

Du trenger: alt du har av friske urter, basilikum, rosmarin, estragon etc etc. Parmaskinke, sitroner, hvitløk, chili, sjalottløk, smør, salt og pepper.


                                           En herlig kombinasjon for øye og gane

Du gjør som følger, finhakker alle urter, løker, chili. Skjær Parmaskinken i biter så river du skallet av en sitron (ikke kast sitronen, vi skal bruke den også), så tar du smør, mye smør, ca 300 g i en blender. Tilsett urtene, løken og chillien, sitronskallet + en sprut sitonsaft, salt og pepper). Mos det hele så får du et heftig kryddersmør.

Nå tar du kyllingen. Behandle den varsom. Løft skinnet fra kjøttet, forsiktig så du ikke lager hull i skinnet. Fyll kryddersmøret, litt etter litt inn i lommene under skinnet, press smøret forsiktig på plass og vær ikke redd for at det blir for mye. Smøret vil smelte og renne ned i formen du setter under kyllingen og bli til en super sausekraft.  Etter å ha gjort dette noen ganger vil du "ha det i hendene". Ta den litt slitne sitronen din og legg den inni skroget . Jeg glemmer hele tiden å skrive at du må salte og peppre både her og der,- men det skjønner du vell.




                                         Djevelen har inntatt kjøkkenbenken min!

Sett kyllingen på rist over en langpanne du fyller med løk og rotgrønnsaker som du heller vann og etterhvert som kyllingen steker, vin i.

Regelen er 1/2 time i ovnen på ca 175 grader pr kilo kjøtt ,- et er aldri nok synes jeg, det er nesten alltid rått ved lårbenet. Jeg har begynt å ta ut kyllingen, skjære av lårene og plassere de under grillen i ca 10 etterpå,- da blir det bra! Prøv deg fram med din ovn, men rå kylling er ikke kult (ikke tørr heller).

I dag stekte jeg en slags Rattaoulli med hvitløk, rødløk, squash, aubergine og en boks hakkede tomater, salt og pepper som senere fikk æren av å bli tilsatt kraften fra kyllingen, det ble en utmerket saus.
Pannestekte poteter med rosmarin og Jacobs gourmetsmør samt en nydelig "Nipozzano"Chianti.  Søndagslykke!


Ferdig jeg!


Mariner!

Rødvinsmarinerte lammekoteletter

Jeg må innrømme at jeg liker høsten, stearinlys, regnvær, rødvin og LAM! Men, fortsatt skriver vi bare august og det er lenge til butikkene bugner av lammekjøtt. Jeg fant alikevel noen stakkars lammekoteletter i hyllen på meny, merket "denne varen har vært frosset" grrrr... vel, marinade tenkte jeg, redningen for mye det!



Du trenger: TID, rødvin, hvitløk, sjalottløk, rødvinseddik, myntesaus (Baxters), olje, fersk rosmarin, 2-3 lauberblad, hel sort pepper, salt. Rør det hele sammen i en bolle, legg kotelettene i en frysepose hell marinaden over, sørg for å dekke det hele, og sett posen i kjøleskapet, gjerne natten over.

Bare å steke opp når du er klar for middag. Jeg liker å brune dem raskt og ha dem i en ildfast form i ovnen, ca 20 min mens jeg fikser tilbehøret. Og tilbehør denne gangen ble kantareller og en form med gratinerte poteter/sellerirot. Absolutt en smak av høst!


lørdag 20. august 2011

Pernodflambert hummer på estragonrisotto

For mye av det gode er akkurat passe!







Estragon, Pernod og stjerneanis...hmm...jeg har tenkt og tenkt.  Noen ganger må man bare sette ideén ut i live og se hva som skjer. Det gikk strålende!!!

Du trenger: 1 hummer (jeg hadde tenkt å bruke sjøkreps men det fikk jeg ikke tak i idag).  Estragon, stjerneanis, risottoris, hvitvin, Pernod, løk, hvitløk, sjalottløk, selleriststang, sitron, smør, olje, salt og pepper

Jeg er ganske god på Risotto, men her måtte jeg tenke litt nytt. Jeg skulle bruke sjømat, og parmesan, som jeg vanligvis bruker store mengder av, kan fort ta over hele showet så det droppet jeg.

Føst tar du frem hummeren og tar ut kjøttet fra halen og klørne. Del kjøttet i pene biter og sett til side i kjøleskapet. Så tar du hummerskroget og deler det i grove biter. Brun sjalottløk, hvitløk og litt selleristang i smør, legg i hummerskroget og fres det godt, tilsett hakket Estragon og hell over en slump Pernod.  La alkoholen fordampe. Så heller du på mer!  Hvitvin denne gangen og la den også dampe av seg. Tilsett litt vann. La dette koke så lenge du har tid til å vente (dette passer vel best til forrett så nå kan du fikse hovedretten).

Når du er klar til å lage risottoen siler du av hummerkraften og setter den klar ved komfyren med en øse.

Vam oje i en kjele, tilsett hakket sjalottløk, hvitløk og selleristang. La dette bli mykt. Tilsett risottorisen, la den bli blank,- men obs ikke for høy varme, den blir fort brent! Tilsett ca 2 dl Pernod og 2 dl hvitvin, la det koke inn og sleng oppi et par stjerneanis og hakket estragon. Nå må du RØRE! Hele hemmeligheten med risotto er TLC (tender, loving, care.) Den må aldri overlates til seg selv. Stivelsen i risen skal masseres ut, dette tar ca 20 minutter. Etterhvert som alkoholen har kokt inn tilsetter du kraften, øse for øse. La hver øse koke inn mens du rører før du øser på ny. Risottoregel nr 1. Ha alltid et glass med kokkevin inne rekkevidde,- da går det så greit! Etter ca 20 minutter tester du risen og kjenner at det fortsatt er motstand i den, men den skal være myk og fin. Tilsett noen gode biter med smør, smak til med litt sitron og sett den til side.

NÅ skal skal det flamberes! Det er hverken skummel eller vanskelig,- bare noen enkle regler.
1. Ha alt klart. ( du kan ikke begynne å lete etter fyrstikker når alkoholen allerede er i stekepannen)
2. Tenn på og løft pannen bort fra ovnen, flammene kan være høye og kjøkkenvifter kan være fulle av fett,- ikke en god kombinasjon.)

Varm olje i en stekepanne, finn frem hummerstykkene dine og brun de lett. Hell over Pernod og tenn på!
Når flammen slukker er du ferdig!

Anrett risotto og flambert hummer på tallerkener og server.





fredag 19. august 2011

Kraft i Kar

Hummersaus

Jeg vet at kokker stadig prediker at en god kraft tar det dagevis å lage, og selvfølgelig desto lengre tid, desto bedre kraft. Men, det er synd og skam om vi da tenker som så at da kjøper jeg ferdiglaget fordi jeg ikke har tid til å koke selv! Det blir mye og god smak om du koker kraft bare en times tid også, det kommer bare an på hvordan du gjør det. På travle ukedager er en time ved grytene nok for de fleste av oss, og uansett er hjemmelaget kraft alltid bedre enn halvfabrikat og buljongterninger! Basta!




                                         Dette blir det smak av!

Du trenger:
1 stk hummer, gjerne kandadisk (se oppskriften for "hummer thermidor" og slå to fluer i en smekk). Noen selleristenger, hvitløk, løk, persille, dill, sitron, smør, tomatpuré, olje, konjakk, hvitvin, fløte, jevning (meljevning eller maizenna), salt og pepper

Hakk selleri, hvitløk, løk og stek dette blankt i en blandig av smør og olje. Del hummeren, (halen og innmaten i klørne tar du ut og bruker til noe annet,- ærlig talt). Del/knus  resten av skroget så godt du klarer og ha dette oppi gryta, la det brunes litt, så tar du noen gode spiseskjeer med tomatpuré å rører inn før du tilsetter en real dose konjakk. Nå lukter det bare fantastisk! La dette syde litt før du tilsetter en ny dose alkohol i form av en god klunk med hvitvin.  Nå skal det kokes. Under lokk på svak varme, så lenge du har tid. Ta gjerne en joggetur eller en lur.  Når du er klar til å lage sausen ferdig, siler du den gjennom et finmasket dørslag. Da står du igjen med en kraft som det ikke finnes maken til i butikkhyllene,- uansett hva reklamen sier. Kok opp kraften med fløte, tilsett litt smør og jevning (meljevning eller Maizenna). Smak (som alltid) til med salt og pepper og evt litt sitron.

Hvis du ikke har umiddelbare planer for innmaten fra hummeren, kan du bruke den som garnityr i denne sausen. mmmm


                                       Breiflabb på sellerirotmos med hummersaus og asparges.

Hummer thermidor

Luksus på en onsdag. 



Noen dager er lengre og mer masete enn andre. Onsdag er midtuke dagen som ofte fortoner seg laaang, og helgen en fortsatt et stykke unna. Da kan jeg anbefale et snev av luksus i hverdagen.

Den kanadiske hummeren er lett å få tak i, den er forholdsvis rimelig, men for å være ærlig den smaker  som oftest ikke spesiellt mye. Det kan vi gjøre noe med!

Forrige onsdag var jeg sliten og lei, litt muntrere til sinns ble jeg av den flotte breiflabben som nærmest lå og ropte til meg i fiskedisken på Meny. Breiflabb er noe av det beste jeg vet, og en så flott fisk fortjener det beste av tilbehør. En saus kokt på hummerkraft for eksempel (se oppskriften "kraft i kar") Derfor havnet også havets kardinal, importert fra Canada, på kjøkkenbenken min sammen med breiflabben.  Jeg kan riktignok være litt vel råflott med råvarene, men selv ikke jeg kunne koke kraft på hele hummeren.

Jeg har ofte fått servert  uspennende hummer thermidor. Trikset for å løfte denne 80-talls klassikeren til nye høyder, har jeg funnet ut, ligger i sausen.  Du trenger:
1 stk hummer (hvis dere er to, 1/2 hale til hver, dette er mektig!), sjalottløk, hvitløk, chili,  persille, dill, fløte, hvitvin, smør og mel eller maizenna og viktigst av alt ,- en god modnet ost! Gjerne Cheddar, Gryere eller lignende.

Finhakk hvitløk (2-3 fedd), 1 sjalottløk og  litt chili. La det putre i ca 2 ss smeltet smør til det blir blankt. Tilsett hakket persille og dill og en klunk hvitvin, la alkoholen fordampe før du tilsetter fløte, ca 2 dl. Nå har du en ganske tynn saus. Du kan enten jevne den litt med Maizenna, det hadde ikke jeg i hus, så jeg smeltet litt smør i en annen kasserolle, tilsatte mel og spedde med litt mere fløte slik at jeg fikk en jevning jeg brukte i sausen. Så tilsetter du ost, mengde etter styrke og smak.  Smak til med salt og pepper. Nå bør det begynne å smake veldig godt! Del hummerhalen i to. Ta ut kjøttet fra halen og evt fra klørne. Del dette opp i fine biter som du vender inn i ostesausen.  Legg de tomme halene  i en ildfast form, fyll dem med hummer/ostesaus og la dem gratinere i ovnen ca 15 min på ca 180 grader.
Server med litt fersk dill og sitonskiver. Onsdag sa du??Yes!




tirsdag 16. august 2011

Perfekt tilbehør til Sashimi

Så enkelt at det nesten er flaut.. og det gjør lykke ,- hver gang!

Soyaløk!!

Viktig,- Kjøp Kepaløk (edelløk) den milde, snille med den rene smaken.

Finhakk løken og ha i en kjele. Dekk med soyasaus og ca 2 ts sukker (ikke ta for mye, smak heller til etterhvert). La det koke godt inn.  Smak til og juster med evt mer soya eller sukker, den skal være ganske sterk og nesten litt bitter. La den avkjøle seg.

Avocadokrem
Mos en avocado, tilsett creme fraiche og litt salt.

Server tynne skiver av nydelig Salma laks,  overstrødd med ristede sesamfrø, Ponzu saus, avocadokrem og soyaløk ,- WOW!



Landstrykerens kjøttboller

Italienske kjøttboller

En favoritt hjemme hos oss.  Alene som tapas, i suppe eller som her, ovnsbakt i tomatsaus, - klassisk på spaghetti!

Du trenger: Karbonadedeig, parmesan, god olje, kapers, ansjos, chilli, hvitløk, rødløk. 

Grovhakk rødløk, hvitløk, og chili, her må du tilpasse etter dine egne smaksløker og mengden karbonadedeig. På ca 800 gram karbonadedeig bruker jeg selv en hel chilli (nei, frøene skal ikke taes ut), 4-5 fedd hvitløk, en halv rødløk, 2-3 små ansjos og et halvt glass med kapers. Finhakk det hele i blender og spe med olje til du får en jevn masse.

Ha karbonadedeigen i en egnet  bolle, rør massen godt inn sammen med en god neve revet parmesan.

Stek alltid en prøve av deigen for å sjekke smaken, så kan du justere med salt og pepper.  Jeg steker alltid i en blanding av smør og olje.  Små kjøttboller holder det å steke i pannen, store kjøttboller kan med fordel bare brunes og settes i en ildfast form med lokk i ovnen (ca 200 grader) en halvtimes tid. 

For skikkelig "Lady og Landstykeren pasta", lager du enkel tomatsaus i blenderen bestående av hakkede tomater, hvitløk, olje, frisk basilikum og litt salt som du ovnsbaker kjøttbollene i, noen biter fersk mozarella på toppen og friske basilikum blader før servering gjør susen! Serveres til rykende fersk pasta.