søndag 25. september 2011

Carpaccio av kalv

Noe av det beste jeg vet



Det sies at denne retten første gang ble komponert på Harry´s bar i Venezia. Hvordan den serveres der vet jeg ikke, jeg burde visst det, for jeg har vært der, men den ene kvelden kunne jeg skrevet en hel bok om, så nok om det.

Uansett, Carpaccio bestiller jeg nesten hver gang jeg er et sted hvor det står på menyen. Resulatet er selvfølgelig at jeg har fått  denne delikatessen servert med allverdens tenkelig og utenkelig tilbehør,- sennepsaus, reddiker, agurk, løkringer og  - hold deg fast,- KETSCHUP ! (Kokken var nok også på ferie)


Ikke mere snikk snakk , slik vil jeg ha den:

Jeg kjøper en indrefilet av kalv, renser den fri for sener, deler den i passe porsjoner, pakker inn plast og legger den i fryseren. Jepp! Kjøtt til rundt 800 kr pr kilo fryser jeg rett ned. Høres ut som rene vanvidd, men det er resultatet som teller, right?

Råflott 
Når jeg så skal tilberede Carpaccioen tar jeg den ut av fryseren og lar den tine langsomt i kjøleskap. Dette tar noen timer. Den må fortsatt være litt frossen for at jeg skal få skåret den i tynne, tynne skiver.

Selve tallerkenen som Carpaccioen skal serveres på "kler jeg" med  god olivenolje og Maldon salt. Så dekker jeg med Ruccolasalat og legger de tynne kalveskivene over. Så heller jeg over olivenolje, tilsatt litt sitronsaft,  topper med nykvernet pepper, ristede pinjekjerner og til slutt parmesan, ikke revet, men skavet på toppen.


Slik var den første Carpaccioen jeg fikk servert, rett ved Spansketrappen i  Roma, så for meg er dette den "Originale". Sorry Harry´s...(maybe) I´ll be back:-)







Enkel kyllingrett

Lår eller bryst??





Lår,- definitivt! Smaken, mørheten og det sprø skinnet,- yes! Selv om du velger gourmet variantene i butikken (og det bør du definitiv gjøre) er det ikke dyrt heller.

Det er ikke alltid det passer, selv på en lørdag, å bruke masse tid ved grytene. Da er denne retten veldig enkel og veldig god.

Du trenger: kyllinglår, bacon, sjalottløk, hvitløk, evt chili, hermetiske tomater, hønsefond/kraft, rødvin

Først krydrer du lårene godt med pepper og salt og bruner dem hver for seg i en stekepanne. Legg de så over i en ildfast form.

Så tar du frem en gryte, i olje steker du biter av bacon, hakket hvitløk og evt litt chili, så heller du på noen dl med rødvin og lar det koke litt før du tilsetter hønsefond og et par bokser hermetiske tomater.  Sjalottløken deler du i passe båter  før du heller sausen over lårene og setter den ildfaste formen med lokk eller aluminiumsfolie i ovnen.

Lårene kan stå å godgjøre seg (etter størrelse) på ca 200 grader i en halvtime/trekvarter. I mellomtiden kan du koke sjasminris og evt lage en salat.

Enklere kan det vel ikke bli?

torsdag 22. september 2011

Ertesuppe på en søndag

Det som hører høsten til
                                                                                                                                                                     
Veien hjem
Jeg synes høsten er en deilig årstid. Høstlykke kan være å gå en tur i  marka, hoppe i sølepyttene, bli søkkvåt i regnet, for så å komme hjem til peisen, stearinlysene og en tallerken varm, kraftig suppe.

Ertesuppe har ingenting med mote-mat å gjøre.  Dette er enkel husmannskost som ikke skal tukles for mye med synes jeg.  Derfor skriver jeg ikke dette innlegget fordi det er noe spesiellt med min måte å lage ertesuppe på. Dette er bare min egen lille hyllest til den tradisjonsrike norske husmannskosten.

Den største utfordringen med å lage ertesuppe er å huske å legge ertene i bløt dagen før, har du kommet så langt, ja da er du vel nesten i mål.

Det (eneste) du trenger er: En saltet svineknoke (eller fler, hvis dere er mange), tørkede gule erter, noen løk, noen gulerøtter, hele hvitpepper, noen laurberblad, vann og evt litt frisk timian. 

Veldig rimelig mat dette, og det er kanskje greit hvis matbudsjettet har har skidd ut litt på fredag og lørdag?

Ok, ertene har ligget i bløt natten over. Etter frokost setter jeg på kjelen med svineknoken.  Jeg lar denne småkoke, såvidt dekket av vann, sammen med noen grovt delte løk og et par gulerøtter, 3-4 laurberblad og et dryss med hele hvitpepper. Den kan stå og putre og kose seg i hvertfall et par timer, til kjøttet løsner lett fra benet. Da tar jeg knoken ut og lar denne kjøle seg. 

Så heller jeg vannet av ertene. Disse har jeg over egnet kjele og heller på kraften fra knoken gjennom en stor sil. Jeg sper heller med mer av kraften etterhvert isteden for å helle på alt med en gang. Dette er selvfølgelig en smaksak, men jeg foretrekker at ertesuppe er litt tykk. Nå skal ertene få koke, de begynner å bli møre etter ca en halv time, og etter tre kvarter begynner jeg å "rense" suppen.  Da tar jeg en god visp og visper godt slik at erteskallene fester seg til vispen og kan fjernes fra suppen. Dette må gjentas en god del ganger og kan ta litt tid (avhengig av hvor nøye du er), men jeg synes det er verdt det. Når jeg er ferdig med dette, tilsetter jeg gulerøtter og løk i terninger og lar det koke med suppen. Så renser jeg knoken for fett og ben og skjærer kjøttet i nogenlunde pene stykker som jeg har i suppen før servering. Har jeg frisk timian i hus lar jeg det koke med på slutten. 

Servert med flatbrød og godt smør (Jacobs gourmet eller Kviteseid kan anbefales) synes jeg denne heilnorske klassikeren virkelig holder stand.

Ertesuppe, - rett og slett

mandag 19. september 2011

Pasta Carbonara

Det er hverdager det er flest av

Mandag har en tendens til å være blå. Opp tidlig etter en helg som føles for kort, bøttevis med regn og en slunken lommebok...hmmm..Takk og lov for rester i kjøleskapet!

Dette kan det bli middag av

Jeg slapp å handle i dag. I tilegg til en boks fløte, smør, noen egg, løk, hvitløk, en pastapakke og et stykke parmesan, hadde jeg litt chorizo-pølse liggende i kjøleskapet. Jeg valgte å bruke den i dag isteden for bacon.

Start med å koke vannet til pastaen. Hakk løk, og hvitløk, varm olje i en kjele og fres løken. Tilsett fløte og smør og visp inn to eggeplommer.  Trekk kjelen til side. Stek biter av chorizo i olje, hell dette over i fløtesausen, tilsett revet parmesan og smak til med salt og pepper.

Når pastaen er ferdig heller du av vannet og skyller den godt, ha pastaen tilbake i gryta og hell over sausen. Pasta Pronto!

Nykvernet pepper på toppen


søndag 18. september 2011

Vårruller og hot kraftsuppe med "dumplings"

Lørdagsgodt!

Når du har god tid
Noe av det beste jeg vet er å ha god tid på kjøkkenet, når gryter skal røres og grønnsaker hakkes kobler jeg helt ut og bare koser meg. Denne " komboen" ble til på lørdag. Vi hadde lyst på noe med mye smak og litt snacks-aktig vi kunne ta med oss foran TV´n.  Sjelden har jeg vært så fornøyd, så det blir ikke siste gang jeg lager dette!

Vårruller

Til alle dere  som har stått å laget vårruruller av vanlig filodeig, mitt beste tips følger her: glem det! Gå i en asia-butikk og kjøp " Spring roll pastry" så er det slutt på svette og tårer! Vanlig filodeig som du får kjøpt på Meny ol. er så tynn og skjør at den sprekker bare du ser på den. Ekte "Spring roll pastry" kan du hale og dra i, den tåler alt og smaker mye bedre.

Fyll:

Her bruker jeg kjøttdeig pga smaken i fettet, normalt går det i karbonadeig hjemme hos meg, men disse er et unntak.

Jeg freser kjøttedeig i pannen, pepprer og salter litt og tilsetter en blanding av:

hakket hvitløk, chili, ingefær, koriander, revet løk, og revet gulerot og strimlet kål og vårløk.

Så koker jeg opp vann til risnudler, lar de trekke noen minutter, heller av vannet og tilsetter disse i blandingen.

Så lager jeg en saus med:

2/4 Oystersauce
1/4 fish sauce
1/4 sesam olje

rør det godt inn i blandingen og smak til med f.eks litt lime saft eller soya saus. Sett dette til side.

Pakken med pastry trenger ca tre kvarter utenfor fryseren. Da kan du legge stabelen på benken og begynne å rulle. Du trenger ikke, men det er greit å pensle med eggeplomme i skjøtene.

Klare til bruk

Jeg har ikke frityr gryte, ikke har jeg behov for det heller. En stor kjele med litt tykk bunn fungerer helt fint. Pass på at du har lokk og ovnshansker tilgjengelig i tilfelle du må gå i gang med en liten redningsaksjon, men holder du fokus på gryta går det så bra så! Kjøp en stor flaske med wok-og frityrolje, vær raus med oljen og varm den sakte opp. Bruk en treslev eller en spisepinne av tre, når du ser bobler rundt sleiva/pinnen er oljen varm nok. Prøv med én vårrull først. De blir fort ferdige, så denne prossessen tar ikke lang tid, du kan etterhvert legge oppi tre om gangen. La de renne av seg på kjøkkenpapir og server umidelbart!




En saus av Oystersauce, sesamolje, hoi sin og ketchap manis og lime saft, tilsatt hakket vårløk, chili og peanøtter er kjempegodt til!  Hot eller Sweet chilisaus kan også fint brukes.

"Dumplings"

Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal kalle disse. Dette er små kjøttboller av medister som egentlig skulle vært pakket i Won-ton ark, men det hadde jeg ikke.  Det gikk fint uten:-)

Bland sammen:
Medisterfarse
Hakket koriander
Hakket hvitløk
Hakket chili
Revet Ingefær
Litt Oystersauce, fish sauce og lime

Kok opp en hønsebuljong. Jeg brukte en pakke kyllingkraft fra Jacobs i ca 2 liter vann.

Form farsen til små boller og la de trekke i buljongen, ta de ut og sett de til side.
Magisk kraft

Hot kraftsuppe

Så tar du en stekepanne, freser revet ingefær, koriander, chili, hvitløk og sitrongress i olje, hell denne oljen over i buljongen og begynner å smake til. Jeg måtte tilsette en terning med hønsebuljong og litt mere vann, litt fish sauce og lime før jeg var fornøyd,- men du så fornøyd jeg ble!

Så tilsatte jeg snittet grønnkål, Choi kål, en fint snittet gulerot og hakket vårløk. Lot dette koke seg nogenlunde mørt, la "dumplingene" tilbake i gryta og lot det hele trekke sammen før jeg serverte i små skåler, toppet med frisk koriander.








Kyllingsuppe med asiatisk vri

Min helt egen tolkning "Tom Yum"suppe

Jeg kan ikke påberope meg noen ekspertise når det kommer til asiatisk mat. Jeg har ikke engang vært i Thailand:-) Jeg vet bare at jeg liker kombinasjoner med koriander, ingefær, sitrongress, chili, hvitløk og kokos mmmmm...

Jeg jobber midt i Oslo og er så heldig å ha asia-butikker i umiddelbar nærhet. Utvalget og ikke minst prisene er uslåelige!

Dagens fangst,- 102 kr!

De små, røde chiliene er for spesiellt interesserte...                              
Den lille rare roten heter Galanga og er uunværlig i Tom Yom suppe
Korianderen er pakket i vakum og koster 20 kr stk
5 flotte sitrongress får du også for 20 kr
Krydderpastaen er, vel...et sjansespill når etikketen ikke på engelsk engang:-) Lykke til!




Denne "oppskriften" legges herved ut på oppfordring. (Jeg pleier å ha med meg suppe til lunsj på jobben nemlig)

Du må kutte og rive...det er stort sett det det hander om her..

Koriander
Hvitløk
Chili
Ingefær
Galanga
Sitrongress

Fres i olje, tilsett et par gode skjeer Tom Yum krydderpasta (hvis du får tak i, det må være den ekte varianten du får fra asia butikkene, ikke noe "Santa Maria miks" her!) La det surre litt og tilsett en boks kokosmelk og en boks hakkede tomater + litt vann og en hønsebuljongterning (den må faktisk med!) Her er det super-viktig at du smaker deg frem, hele veien! Blir suppen for sterk må du ha mere kokosmelk og tomater, blir det ikke nok futt må du frem med krydderpastaen…

La suppe koke mens du kutter og tilsetter:

Gulerøtter
Vårløk 

La det koke med. Smak til suppen med Fish sauce og presset lime. 


Så koker du opp nudler som du tilsetter eller serverer ved siden av.

Du kan bruke ferdig grillet kylling eller forstekt, strimlet kyllingbryst. Tilsett dette på slutten. Du kan også tilsette  hakket fersk sjampinjong.
Jeg pleier å ha cherrytomater i før servering og toppe med koriander.

Lunsj eller middag,- eller begge deler





Røbeter og Chevre

Jentelunsj!

Toppen av lykke, -  en god venninne, en flaske vin (eller to), rødbetsalat med chevre, mer ost og mørk sjokolade ,- midt på blanke formiddagen!

Jeg har en kjær venninne som er like opptatt av mat (er det mulig) som meg selv. Vi har en hel del andre ting til felles også.  Blandt annet er vi begge gift med menn som nok kan sies å ha ganske sterke aversjoner mot enkelte (mange?) typer mat. Spesiellt i kategorien grønnsaker, muggost, innmat osv.. Vi på vår side har ikke aversjoner mot noe som helst og fråtser i "sære" grønnsaker, modne muggoster og gåselever når vi er sammen.

Fredag formiddag ankom Hanne med en bærepose full av modnet ost, kjeks, tapenade, fikenmarmelade, mørk sjoklade og selvfølgelig en flaske champagne under armen, - heldige meg!!!!

Jeg var blitt inspirert av Andreas Viestad sin spalte i forrige søndags Magasinet og hans oppskrift på  rødbetsalat med chevre.  Avisen hadde jeg selvfølgelig klart å kaste, men etter litt nettsøk rundt omkring på forskjellige matblogger og i et par kokebøker, stod det rimelig klart for meg  hva jeg skulle gjøre.  Jeg klarte ikke finne opp kruttet på nytt, men dette ble min versjon:

Rødbetene er fantastiske nå!

Rødbetene må kokes lenge, for å blir møre. Avhengig av størrelse selvfølgelig, mine brukte nesten en time i lettsaltet vann. Det ble helt perfekt for de smaker veldig godt i salaten når de er litt lune. Når jeg skulle skrelle dem, hadde jeg ikke engangshansker i hus, men jeg hadde tross alt en svært kompetent kjøkken-suffløse som tipset meg om å gni inn hendene med olje før jeg pellet av skallet.  Takk, det er greit å ikke se ut som om du har stått med slakt når du setter deg til bords:-)

 Jeg brukte en god, norsk Chevre og skar den i tykke skiver. Så tok jeg både fersken og nektarin og skar disse i båter, noen ringer rødløk, frisk stimlet salat og ristede valnøtter.

Rett før servering helte jeg på en dressing av olivenolje, rødvinseddik, litt sitronsaft, flytende honning, salt og pepper.

Veldig enkelt og veldig godt!

Laksepakke

Enkel og sunn hverdagsmat

Jeg gidder ikke klage over tidsklemma,- ting er som de er. Noen dager går alt i hundre og alle skal ha middag, gjerne på forskjellig tidspunkt. Prinsippet her er rett og slett en pakke til hver, og fordelen (fordi smaken er som baken..) er at alle kan velge sitt eget tilbehør.

Salmalaksen er min venn i hverdagen. Et fantastisk utgangspunkt for allverdens variasjon. Kjøp en Salma, del den i passe stykker. Finn frem aluminiumsfolie og legg to ark i kryss pr pakke. Hell på litt olje i bunnen. Kutt det du vil ha av grønnsaker, her kan alt brukes! Gulerøtter, purre, vårløk, tomater, sukkererter, squash.. you name it,- ta det du har og det hver enkelt har lyst på.  Legg grønnsakene i bunnen av pakken og legg laksen på toppen, gi den litt salt og pepper.

En ekte hverdagshelt!


Så blander du en dressing av: presset lime, sesamolje, olivenolje, hakket hvitløk, chili, ingefær, koriander og gjerne ristede sesamfrø (jeg pleier å ha det stående).

Evt kan du bruke pesto sammen med olje eller en mildere og snillere variant av dressing med olje, sitronsaft, soyasaus og sitronpepper. Her funker nesten alt, men det som er viktig er at det ikke blir for tørt.

Sett laksepakkene i ovnen på 200 grader i ca en halvtime, litt fullkornsris, en dæsj rømme eller creme fraiche og en liten sitronbåt. Dette er mat som passser perfekt før eller etter trening, foreldremøte, dugnad.. osv osv osv...zzzzz



søndag 11. september 2011

Risotto med chorizo og asparges

Kongen av ris


Jeg elsker risotto. Som tilbehør kan du variere og justere risotto til å passe sammen med hva som helst, og du kan bruke hva som helst som tilbehør til risotto.
Men denne varianten er hele middagen, punktum.

Mektig,- jeg lover


Det aller viktgste når du skal lage risotto er å ha alt klart før du starter. Når du først er i gang må du gi risen din udelte oppmerksomhet i 20 minutter.

(Alt)du trenger: Risottoris (Alborio heter den), hønsebuljongterninger, hvitvin, sjalottløk, hvitløk, selleristang, parmesan og smør.


Punkt 1: Kok opp en gryte med vann og hønsebuljongterninger, 1 terning pr liter vann. Sett denne kasserollen på eller ved komfyren med en øse når den er ferdig,- klar til bruk.                              
Punkt 2: Finhakk: hvitløk, selleristang og sjalottløk
Punkt 3: Riv parmesan og ha denne klar, mengden her er et smaksssak, men vær raus. Finn frem smør.
Punkt 4: Varm olje i en stor kjele, tilsett de hakkede løkene og sellerien, la det bli blankt. Skru ned varmen litt.
Punkt 5: Tilsett risen.
Punkt 6: Når risen er blitt blank heller du på ca 2-3 dl hvitvin og rører mens den koker inn,
Punkt 7: Nå er det tid for hønsebuljongen.  Øse for øse røres inn, ikke for fort, la all kraften trekke inn i risen, og husk at det er selve røringen som gjør risen myk som fløyel.
Punk 8: Etter ca 15-20 minutter må du begynne smake, litt tyggemotstand skal det være, men ingen hard kjerne. Når risen er som du vil ha den, tar du kjelen til side, tilsetter den revede parmesanen og noen gode klatter med smør.

Nå er den ferdig. Mitt favoritt tilbehør til denne er sterk chorizo, kjøpt rå, som jeg steker i olje og asparges, som såvidt får et oppkok.  Tips: kok opp vannet til aspargesen før du begynner med risottoen slik at det raskt kan varmes opp igjen, stek chorizo og kok asparges mens risottoen hviler litt.

Chorizo stekt i olje gir en god sterk "saus"





Legg merke til kokkevinen på høyre hånd, det er viktig å kose seg på kjøkkenet!

Tapas

Ikke noe juks nå!

Mat er også mote og mattrender endrer seg i takt med utviklingen forøvrig. Verden har blitt mindre, vi reiser mer, vi har internett og ikke minst innvandring. Personlig setter jeg stor pris på norsk husmannskost, en god ertesuppe kokt på svineknoke en regnfull søndag kan være toppen av lykke, men jeg er evig takknemlig for at andre kulturer også har satt sitt preg på vårt norske kjøkken. Nå har jeg selvfølgelig fått med meg at husmannskosten og "kortreist" mat er på full fart tilbake og at det jeg skal skrive om i dag er litt "yesterday", men når det gjelder mat er jeg helt Ole Brumm ,- ja takk begge deler!

Litt i det filosofiske hjørnet i dag, bear with me, jeg mimrer tilbake til 80-tallets gryteretten Biff Stroganoff servert med salat og ris, faktisk kjempegodt fordi den var hjemmelaget. Det er de hersens pose og bokse variantene som har ødelagt alt sammen!

Tapas tok for alvor av på 90- tallet, det åpnes stadig nye tapas restauranter og skal du ha et stort selskap er det både enkelt og godt. Men, kjære venner, ferdigmat produsentene har snart ødelagt dette også. Tapas har plutselig blitt gørr kjedelig og hvorfor? Fordi det er de samme forbaskede ferdiglagede kjøttbollene, kyllingspydene, vakumpakkede rekene og ferdige sausene som stadig vekk settes frem! Ok, jeg er ikke bare Ole Brumm, jeg er litt Tante Sofie også:-)

Men altså, skjerpings! Litt planlegging er alt som skal til.  Her er noen enkle varianter:


3 Tapenader

Mine favorittapenader,- som ikke er mine. Rett skal være rett og jeg har veldig stor respekt for proffesjonelle kokker. Jeg er bare en fusker i faget og bøyer meg i støvet for de som virkelig kan det. En som kan det bedre enn de fleste er Bent Stiansen. Dette er hans tapenader.

Tomattapenade

En boks med soltørkede tomater nedlagt i olje
2-3 søte cherry tomater
Noen fedd med hvitløk som du kutter i biter (jeg bruker litt chili også)
En klunk med hvitvin
Litt flytende honning
Fersk timian

La det hele småkoke i en kjele en halvtimes tid, ta kjelen av platen og la den avkjøle seg, kjør i blender og smak evt til med litt salt.

Artisjokktapenade

Denne er skikkelig vanskelig:-)

Kjøp en glass med litt finere artisjokker i olje, ha de i en blender, tilsett litt salt og en sprut med sitron, kjør det sammen og spe med oljen fra artisjokkene til du får en kremete konsistens, 1-2- ferdig!

Oliven tapenade

Et glass sorte oliven, et par ansjosfileter, 1 hviløksfedd (det holder, trust me), litt sitron og salt og pepper. I blender og vips, det er klart.

Alle tre kan lages i god tid på forhånd

Tapaskjøttboller

En enkel variant. Rør sammen karbonadedeig med hakket hvitløk, chili, salt, pepper og noen ansjonsfileeter og olje.  Lag små kjøttboller som du steker i olje og varmer i ovnen før gjestene kommer,

Kyllingspyd

Kjøp noen satayspyd og en pakke kyllingfilet. Skjær kyllingen i tykke strimler på langs.  Legg de i en mariade av olje, teryakisaus, chili, hviløk og litt sitronsaft.  La ligge i kjøleskap noen timer og tre på spydene når du er klar for å steke dem.  Legg dem på en stekebrett eller i en ildfast form i ovnen på ca 200 grader i ca 20 min, avhengig av ovn og tykkelse på kyllingen. Før servering kan du pensle med litt søt chillisaus eller servere dette ved siden av.

Marinerte scampi

Jeg er litt lat. Jeg kjøper de ferdig renset hvis jeg får tak i, men for all del RÅ! Hvis ikke blir dette bare seigt.

Tin scampiene i kjøleskap natten over. Lag en mariande av sesamolje, olivenolje, chili, hvitløk, lime og evt koriander. La de ligge å trekke en stund før du gir de en kjapp runde i varm olje, i gryte eller stekepanne. Dette er siste øyeblikksmat, de er ikke så morsomme når de er kalde.


Aioli, - se under "min beste fiskesuppe"

Ellers setter jeg frem god olivenolje, maldonsalt og balsamicoeddik til dypping av brød. Saltbakte poteter, spesiellt hvis vi bli mange.
Skinker og oster. Jeg hverken speker eller yster så dette er grei skuring.



Så kan vi være enige da om å ta tilbake tapasen? Det spiller ingen rolle at kjøttbollene er alt annet en runde. At kyllingspydenen er litt skakke og rare, eller at oliventapenaden er så sterk at tårene triller. Sjarmen ligger i forskjellene, det er sosialt og hyggelig å spise sammen og mat er best når den lages  med kjærlighet, ikke av Ridderheims...

God søndag!
  




lørdag 10. september 2011

Langkokt lammeskank

Høsten er her!

Jeg gikk en tur til Bogstad gård på onsdag, der lå det nydelige lam i solen og ante fred og ingen fare. Godt de ikke visste hvilke tanker som formet seg i mitt hode der jeg stod å tok bilder av dem. Min dyrekjære datter ser på meg som en bare litt mer hyggelig utgave av Cruella deVille når jeg stadig drodler over ulike måter å tilberede firbete (og tobente, - jeg gikk forbi andedammen også) skapninger på. Et under at hun ikke er blitt vegetarianer.. nok om det.

Bæææ..


Lam i Lager 

Jeg skulle ha gjester på fredag og dette tar tid, så jeg kokte skankene på torsdag. Ideen var rett og slett å bruke øl til selve kokingen og det gikk så fint så! Du må ha en skank pr hode. Det er mye fett og ben som blir borte her.


Først gned jeg skankene inn med salt og pepper og freste dem i smør i en kjele sammen med tykke skiver jeger-bacon, sjalottøkk og hvitløk. Så helte jeg på 3 flasker Lager, hev oppi noen lauberblad, et par gulerøtter og kvister med timian og rosmarin. Så satte jeg  på lokket og lot det hele småkoke, 3-4 timer omtrent. Da tok jeg skankene opp av kraften og la de i under folie, kraften hadde jeg over i en bolle. Så satt jeg det hele i kjøleskapet natten over.


Sånn kan det gå

Dagen etter laget jeg selve sausen. Frem med den store gryta igjen, i olje freste jeg hvitløk sammen med biter av bacon, spisskummin, revet appelsin-skall, gurkemeie og sjalottløk. Helte på med hvitvin og lot det koke litt. Så tok jeg kraften fra kjøleskapet og fjernet det fettet som lå i et tykt lag på toppen. Jeg tilsatte flådde tomater, saften av en appelsin og rørte inn lammekraft til jeg fikk en passe konsistens. Så hadde jeg oppi hakkede gulerøtter, lot det koke litt og hentet frem skankene igjen. Disse fikk så ligge å kose seg i sausen, mens jeg lagde en mos av søtpotet, med smør og revet muskatnøtt.



Kjøttet ble utrolig mørt og mere tilbehør trengs ikke. Lammet fikk ben å gå på det...bæææ, og det å ende sine dager i en gryte fullt av øl kan da ikke være så galt?


Akkar...

(St)akkar!

Nei, det er ikke alltid det går så bra. Jeg vil jo helst servere gjestene mine mat jeg er fornøyd med, men er man i godt selskap og har vin i glassene kan kvelden bli ganske så hyggelig selv når ting går på trynet også.

Alså, her handler det om å gå på en aldri så liten smell. Jeg hadde hodet mitt innstilt på at jeg ville ha noe anderledes og spennende til en forrett.  Hvordan jeg endte opp med fire slimete, blekkfylte  kryp på kjøkkenbenken må fåglarna vite. Impulskjøp kalles det visst.

Skjønner ikke hva jeg tenkte på...


Jeg bestiller gjerne fersk blekksprut når jeg er sydover. Marinert med persille, hvitløk sitron og oje, eller de bittesmå, kokt i sitt eget blekk mmm...Jeg tenkte som så at noe må da jeg klare å få ut av disse vesnene også. Jeg kan  marinere eller fritere dem tenkte jeg, tenkte ja,-  her kommer smellen, jeg gjorde begge deler,- det gikk (selvfølgelig) ikke!

Jeg renset og skylte krapylene, kuttet dem i ringer og la den i en marinade av olje, sitron, chili, persille og hvitløk.  Når gjestene  kom rørte jeg sammen en ganske tykk friyrrøre og varmen oljen. Vendte ringene  i røra og så langt så det hele greit ut. Oppi gryta...blæ! Røre og akkar skilte lag før jeg fikk sagt kake og alt ble en eneste stor frådende, sprutende blanding med klumper av røre og akkar!!  Jeg var på nippen til å sende min kjære datter ut etter en salmalaks, men jeg tok meg heller litt mere vin, satte kjelen laaangt vekk og fant fram stekepanna. Tørket røra av de resterende bitene, freste dem i panna og hev de over litt bladgrønt  (med hvitløks dressing og hot chilli saus smaker jo det meste ok, spesiellt det som smaker ingenting).

De slimete slaskene tok første stikk og skal foreløpig få ligge i fred for meg i fiskedisken, men bare  til jeg klekker ut en plan som skremmer blekket av dem...


torsdag 8. september 2011

Torsdagspasta

Tull på TV!

En ny tv-reklame hevder at smaken av Italia nå finnes i frysedisken...javel(?).. en av de dårligste pizzaene jeg har spist fikk jeg riktignok servert i Roma, (men det er neppe det de mener). Mitt generelle inntrykk er at Italienere ikke tuller med mat,- det gjør ikke jeg heller!
Når det gjelder fersk og smakfull pastasaus er det så enkelt og raskt å lage at det ikke finnes én god grunn til å velge mikrovarianten!!

Det putrer i pannen

 
Du tager:

1boks hakkede tomater (ikke den billigste, men hallo, - det er snakk om 10 kr forskjell i pris og enorm forskjell i smak.) Noen fedd hvitløk, noen ferske cherrytomater, litt hakket rødløk, hakket chilli, kapers, sorte oliven, litt basilikum, oregano og salt. 
Ta frem en stekepanne, fres de hakkede løkene og chilien i olje. Tilsett boksen med tomater, hele cherrytomater, kapers og sorte oliven. La det putre litt på svak varme, når tomatene er myke (maks 7 min), tar du en gaffel og presser de ned i sausen, litt basilikum, oregano og salt, så er du i mål! Server over nykokt spaghetti med revet parmesan. - Perfetto!




PS:
Har du litt chorizo liggende i kjøleskapet kan du med fordel frese litt av denne i olje og strø denne over til slutt.



Tips for å holde spaghettien varm

Når du har en familie som ropes inn til middag og du hører " jeg skal bare" .... 
Spaghetti blir fort kaldt og klebrig og det er ikke morsomt. Når uhøytidelige hverdagsmiddager innebærer kjelene på bordet (slik det er hos oss). Kan du prøve dette: Når spaghettien er ferdig kokt, heller du den, som vanlig,  i et dørslag, men ikke hell av alt vannet! La det være igjen litt i kjelen. Skyll spaghettien som vanlig og ha på litt god olje, så setter du hele dørslaget oppi kjelen igjen, - over restene av spaghettivannet og vips så har du spaghetti i vannbad som holder seg varm litt lenger, slik at alle som "skal bare" får somlet seg til bordet! PHU!

tirsdag 6. september 2011

Tomatsuppe med kyllingkjøttboller og fancy pasta!

Regntung tirsdag

Det er ikke alltid like lett å finne på noe til middag. Når hodet er relativt tomt, lommeboken likeså og regnet høljer ned er det tid for enkle løsninger som tilfredstiller hele familien. Nå er vi så heldige å ha en 6.klassing i huset som akkurat har begynt med skolekjøkken og avgjørelsen kom fra den kanten i dag,- hjemmelaget tomatsuppe!

Selve suppen i seg selv er litt for lite til middag, så jeg går til innkjøp av kyllingkjøtteig og Barillas "Casarecce" pasta. Bare fancy tull å bruke denne i tomatsuppe selvsagt (makaroni hadde funket vel så bra). Men den ser veldig fin ut og vi spiser jo med øynene også!

Bare pasta, -basta!
Kyllingkjøttboller med grønnsaker

Det å få barn til å spise grønnsaker kan være en utfordring. Jeg har en datter som griner på nesa når grønnsaker blir servert i skål som tilbehør. Men hun skulle bare visst hvor mye selleri, gulerøtter, løk, chili og hvitløk jeg putter i henne:-).

Ha kyllingkjøttdeig i en bolle, tilsett revne gulerøtter, revet rødløk, en revet selleristang, 2 fedd revet hvitløk og en hakket chili ( etter smak selvfølgelig, hjemme hos er vi glad i chili alle sammen.) Tilsett så revet Jarlsberg eller en annen "hverdagsost", salt og pepper og stek kjøttbolle/kakene i olje. Sett under folie i ovnen på ca 180 grader, ca 10 min (f.eks når du lager suppen) så er du sikker på at disse blir gjennomstekt.

Saftige og gode ble de



Tomatsuppe 1-2-3

Tomatsuppen i seg selv er "hur enkel som helst". Bare kutt løk og hvitløk (største utfordringen i dag). Fres det i godt med smør og rør inn noen spiseskjeer tomatpure. Tilsett kyllingkraft, evt vann og noen kyllingbuljong terninger, et par bokser hakkede tomater og kok opp. Smak til med salt, pepper og litt Worchesershire saus. Ferdig! 10 min? toppen!

Litt olje og revet parmesan på toppen for oss voksne


God tirsdag!

søndag 4. september 2011

Min beste fiskesuppe!

Suppe og suppe fru Blom...

Dette minner nok litt om en slags Bouilliabaisse, Jeg serverer den med aioli og godt brød. Perfekt til  selskaper, for her må du frem med den store gryta! Min far ble i sin tid tittulert "elefantkokk" av en tidligere arbeidgiver, jeg har nok arvet det genet jeg...Suppe/gryten er uansett kjempegod og du kan gjøre den så "hot" du vil. Jeg er veldig glad i sterk mat og svetter sjelden på overleppa, men vær litt obs om du skal ha gjester på denne.

Igjen, gode råvarer og flinke folk i fiskedisken er et must. Jeg er ikke spesiellt god til å filetere fisk, takk og lov kjenner jeg noen som er det. Når jeg sier "fiskesuppe" og peker, så får jeg det jeg vil ha!

Ørret, blåskjell, kveite og steinbit, et godt utganspunkt,- og sjekk de flotte filetetene!

Den største jobben med denne retten er rett og slett å kutte. Alt du har av grønnsaker.  Jeg lager en skål med grovt kuttede gulerøtter, sellerirot, purre og fenikkel. Så finkutter jeg hvitløk, selleristang, sjalottløk og chili, jeg holder disse fra hverandre.



Først varmer jeg oljen i den stooore kjelen, tilsetter blandingen med løker, selleri og chili og lar det bli blankt og fint. Så heller jeg over hvitvin, en halvflaske er fint:-) lar det fordampe og tilsetter fiskekraft.  Her må du nesten bruke det du får tak i, men styr for all del unna fiskebulljongterninger, - fysj og føy! Det finnes Jacobs og andre "fish stocks" som er lysår bedre. En flaske eller et par bokser med hermetiske tomater tilsettes, nå må det  hele koke litt til grønnsakene blir møre. Nå må du begynne å smake til. Dill er fint, persille likeså, pepper evt salt...og jeg bruker tøket "piri piri" pepper,- YES! (Husk å vaske fingre etter å ha hatt de oppi og igjen, tenk på dine egne smaksløker og smaksløkene til gjestene dine, - dette blir fort hett og heftig!).

Når suppen smaker slik du vil ha den, er det bare å ha oppi fisken i store gode terninger, la det trekke og tilslutt, et nett med vaskede blåskjell. Sett på lokk, rist litt løs:-) til skjellene åpner seg  og server. Hele kjelen på bordet, dette er ikke jålemat!  Hjemmelaget aioli (finnes det noe annet?) og gjerne surdeigsbrød. Dette er en en-retters middag, forrett og dessert er helt overflødig!

Det er servert,- rett og slett!

Aioli

Det eneste du behøver er en viss tålmodighet og armmuskler,- her må de vispes! Med stor undring har jeg hørt historier om de som kan lage alioi med stavmikser (???). Aldri fått det til jeg, så her er min metode.:

1 stk eggeplomme (romtemperert), 1 ts Dijon sennep, så,- visp! Når det kremer seg tilsettes olje, dråpevis, etterhvert i tynn stråle, men hold kontroll på konsistensen. Dette skal ikke skille seg. Når den er god og kremete tilsetter du revet hvitløk og litt salt.  Av olje velger jeg å bruke ca 50/50 nøytral solsikke og god oliveolje, men det er en smakssak, det og.

En (eller to) gode skjeer alioli i suppen litt på siden til brødet...jepp!

Kjempegodt,- helt sant!




lørdag 3. september 2011

Lammet er her!

Endelig i sesong.

Når steketermometeret nærmer seg 70 grader, tar du ut steken og lar den hvile, da blir den perfekt rosa


Ja, jeg har ventet og er litt utålmodig jeg, men nå er det her. Lammet fra Hallingskarvet. Det smaker nydelig, gjør seg selv og med et steketermometer kan det ikke gå galt. Det som gjør forskjellen på et godt lammemåltid og et virkelig godt lammemåltid er tilbehøret. Noen tips følger her.

Se innlegget "Roten i mitt hjerte". Sellerirotpuré er fantastisk til lam.

Aspargesbønner i parmaskinke

Vask og rens bønnenen, forvell dem. Stek dem i godt smør med hakket sjalottløk og hvitløk før du ruller små bunter inn i parmaskinke. Dette kan du gjøre mange timer på forhånd og bare sette dem i stekovnen ca 10 min mens kjøttet hviler.

Enkel saus

Fres sjallottløk og hvitløk i smør, tilsett sennep, litt honning og hvitvin og hakket rosmarin. La det koke og tilsett lammekraft. Jacobs synes jeg er å foretrekke hvis du ikke har fryseren full av hjemmekok. Smak til med mer vin, vann eller kraft, salt og pepper. Sausen trenger å koke en stund så begynn  gjerne med denne først.

Ennå enklere saus

Fres sjalottløk, hvitløk i smør. Tilsett rødvin la det koke og tilsett Baxters myntesaus. Kok så lenge du har tid og smak til med salt og pepper



Hallingskarvets surrede med aspargesbønner i parmaskinke og sellerirotpuré


Kamskjell cheviche med pesto

Råvarer, råvarer, råvarer!!



Kamskjell! Noe av de beste kysten vår har å by på.
Jeg er så heldig å ha Oslo´s beste fiskedisk vegg i vegg. Da snakker jeg ikke bare om vareutvalget, men også fagkunnskapen, engasjementet og den personlige servicen setter jeg utrolig stor pris på. Så, Stian og gjengen på Meny Røa,- hatten av for dere!



Vi jenten på jobben var samlet i jentelag i går kveld. Når vi samles slik et par ganger i året fordeler vi arbeidsoppgaver og prepper så mye vi kan på forhånd så ingen blir stående å slave over grytene alene. Så deler vi regningen på mandag:-) Kjempekoselig og alltid spennende med flere kokker.

I går var det forretten jeg stod for. En kjapp telefon på torsdag til Meny med en "heads up" på at jeg ønsket meg kamskjell til fredag, så var det i boks. Og for noen prakteksemplar jeg fikk! Når råvarene er så bra gjelder det å ikke tulle det til for mye.  Kamskjell er nydelig grillet, men rått er det..ja nettopp helt rått!

Ekspertisen tok seg av åpningen og rensingen i butikken, i tillegg fikk jeg med meg selve skjellene som jeg skulle bruke til servering. Det er veldig greit, ser fint ut og ganske praktisk å bare kunne kaste "asjetten" etterpå. (Når du skal bruke skjell slik, kjør de en runde i oppvaskmaskinen før bruk.)

Kamskjellene skjæres i tynne, tynne skiver og anrettes i skjellet.
Pensle med en marinade av:

Valnøttolje
Limejuice
salt og hvitpepper
Hakkede urter, f.eks gressløk eller basilikum

La marinaden virke (cheviche betyr rett og slett sitrusmarinering av sjømat, du setter i gang en slags kokeprosess) i ca 30 min.

Vi skulle ha pesto til, jeg var litt skeptisk og redd for at den skulle stjele hele showet, men det gikk bra det, måtte bare begrense mengden.

Pesto:
En potte basilikum, 2-3 hvitløksfedd, 1-2 never pinjekjerner, en god neve revet parmesan, kjør i bleder med god olivenolje, spe etterhvert og pass på konsistensen, den skal være kremete, ikke for tynn. Smak til med salt til slutt.
Og bare så jeg har sagt det,- de de kaller pesto og selger på glass...blææh, det smaker,- i beste fall grønn te, i verste fall...orker ikke tenke på det. Du må i hvertfall ikke bruke denne varianten på ferske kamskjell, - det er helligbrøde!!

Litt friske basikumblader og babyleafs til pynt gjorde seg også.


Resten av måltidet bestod av Tones andeconfit med søtpotetmos og solbærløk, ost og Hannes fantastiske stikkelsbær dessert med pistasjeflarn. Det var nydelig!

En nydelig avsluttning









Roten i mitt hjerte

Knall knoll!



Lite pen og ofte bortgjemt i supermarked hyllene, men en rot med større personlighet skal du lete lenge etter! Selleriroten har fast plass i  grønnsaksskuffen min, jeg bruker den til (nesten) alt! Som tilbehør til lam, vilt, svin, gryter, supper, grønnsaksgratinering, - you name it!  I supper og gryter er det den udefinerbare smaken, som bare "gjør" retten.  I seg selv som puré som tilbehør til f.eks høstlam (mmm..) er den så lite kravstor og enkel å ha med å gjøre at det er en fryd!

OK, skrell den, kok den, sil av vannet, ha den i blenderen (eller bruk stavmikser), tilsett litt salt og MASSE smør. That´s it!  Jeg tuller ikke,- jeg har hatt gjester som har bedt om å få slikke bollen!

Til gratinering av poteter, forkok poteter og biter av sellerirot. Fres hvitløk, sjalottløk i olje, tilsett en blanding av fløte og melk og kok opp, tilsett salt og hvitpepper. Finn frem en ildfast form og legg knollene i et pent mønster, hell over fløtemelken og topp det hele med en godt modnet revet ost. ca 20 min i ovn ,- ferdig. Og SÅ mye bedre enn bare poteter alene!

Ser fortsatt kjedelig ut jeg, - men jeg smaker helt knall!


Gratinert ser jeg litt kulere ut!