søndag 30. oktober 2011

Friterte sjøkrepshaler med krepsecappuccino

Lørdagens forrett

Jeg kjøpte fersk sjøkreps på lørdag, veldig fersk... litt vel sprek var den faktisk. Anser ikke meg selv for å være en pingle på kjøkkenet, men må innrømme at jeg hadde hjertet litt i halsen når jeg hevet samuraikniven min mens krepsen formelig spratt rundt på benken. Den ga seg ikke uten kamp i hvertfall,- det skal den ha!

Jeg vant..


Men, jeg hadde latt meg inspirerer av Bent Stiansens kokebok "Stiansen inviterer til fest" og  jeg aktet ikke gi meg.

Jeg delte hodene og kappet av halen,- phu!  Halene renset jeg og hodene og klørne hadde jeg oppi en gryte med god varm olje, hvitløk, løk, sellerirot og litt gulerot. Lot det hele få brune seg litt før jeg tilsatte tomatpuré som jeg rørte godt inn med en god klunk konjakk. Slapp oppi et par stjerneanis og lot det hele kose seg på svak varme et par timers tid.

Så silte jeg av. Tilsatte fløte i kraften, lot det koke oppp og smakte til med litt salt og pepper. Før servering pisket jeg den opp slik at den fikk et fint skumlag på toppen.

Halene renset jeg, vendte dem i egg og brødkumme tilsatt sesamfrø. Friterte dem raskt i olje og serverte med suppen.

Var det god? Ja
Verdt det? Definitivt, men tror jeg foretrekker at krepsen har ligget lengre på is og er litt mer bedøvet neste gang

Mvh
Pingla:-)

Søndagslykke er...

 å nyte en stille morgenstund




lørdag 22. oktober 2011

Årets første hjortemiddag

Oh my dear...

Yttrefilet av hjort med ciderkokte pærer, karamelisert småløk og ristede kantareller

Det smakte simpelthen fantastisk.  Kjøttet var så mørt at at det fint kunne spises med skje og personlig synes jeg hjort er det beste viltkjøttet som finnes. Når kjøttet er så enkelt å tilberede og så lett lar seg kombinere med andre smaker er det fort gjort å gå litt bananas med tilbehøret. Men, jeg tok meg i det. Tross alt er det hjorten som har hovedrollen her!

Etter å ha brunet den salt og pepprede fileten i godt i nøttebrunt smør, satte jeg den i stekeovnen på 180 grader. Der stod den ikke lenge. Så fort kjernetemperaturen bikket 50 grader tok jeg den ut og lot den hvile,- lenge. Kjøttet ble perfekt rosa.

Tilbehør:

Småløk - skrellet og kokt mør, stekes så med smør og brunt sukker.

Pærer -  skrelles og kokes opp i eplecider med et par stjerneanis og litt sukker. La trekke i ca 20 minutter. Serveres med tyttebær syltetøy.

Brekkbønner og delikatesse gulerøtter - forvellet.

Gratinerte poteter

Ristede kantareller

Sausen holdt jeg helt enkel: Smeltet litt brunt sukker og tilsatte balsamicoeddik smaksatt med jordbær. Rørte det godt sammen og tilsatte den gode hjortekraften som har kost seg på ovnen her de siste dagene. Så rørte jeg inn Røros rømme og smakte til med salt, pepper og litt worcheshire saus.


Smaken av norsk høst


fredag 21. oktober 2011

Kraften er klar!

Gull i fryseren

Jeg er så heldig å ha en mann som jakter hjort. Like glad for det fantastiske kjøttet jeg får anbrakt på kjøkkenbenken hver høst er jeg for den store posen med bein,- her ligger virkelig nøkkelen til det perfekte måltidet. Alle som kjenner meg vet at jeg er sausekoker og enhver sausekoker vet hvor viktig kraften er. Her er min metode, både for kokingen og oppbevaringen,- gull i fryseren folkens!

Bare begynnelsen
Kraft tar tid. Det er første (og eneste)bud. Ellers gjelder det bare å bruke alt du har av krydder, grønnsaker og kraftben. Ha bena i en (eller to) kjeler med vann sammen med alt du kan finne av rotgrønnsaker,- gulerot, sellerirot, persiellerot samt selleristenger, einebær, laurberblad, hele sorte peppper og grovt hakket løk. Nå er det bare å koke opp og la det hele putre på svakeste varme i 2-3 døgn. Skum av innimellom. Når du ikke kan vente mer tar du platen av varmen og siler kraften. Her har du kraftbasen klar for utallige gode sauser utover høsten.


Oppbevaring

Når den etterlengtede hjorten endelig er i hus må jeg innrømme at det blir endel viltmiddager på rappen her hjemme, så endel av kraften går rett i kjøleskapet. MEN, mitt favoritt lagringsmetoden er rett og slett isbitposer,- jepp. Når kraften har fått kjølt seg litt ( ikke mye, da skiller den seg), heller jeg den rett og slett i posene og fryser den ned.  Hver gang jeg skal lage viltsaus er det bare å brekke av ønsket antall poser med potent kraft og slippe dem i gryten, enkelt og rett og slett genialt,- om jeg må si det selv:-)

Genial oppbevaring




tirsdag 11. oktober 2011

Kyllingsuppe

"Comfort-food"

Fokjølelses og influensa sesongen er over oss. Selv har jeg vært helt nede for telling og levd på tørre kavringer de siste ukene. Det første friskhetstegnet kom i form av matlyst i dag. Og hva passer vel da bedre enn  en enkel, næringsrik kyllingsuppe?

Kan inntas i sofaen, under et pledd

Du trenger:
Hønsebuljongterninger               
Gulerøtter
Squash
Fennikel
Vårløk 
Spisskål   
Bønnespirer                                              
Hvitløk
Chili
Ingefær
Sitrongress
Eggnudler
En ferdig grillet kylling, evt stekte kyllingbryst
Hot curry powder
Lime

Kok opp et par liter vann med to hønsebuljongterninger. Skjær gulerøtter, squash, vårløk og fennikel i  staver eller terninger. La det koke med bujongen. Tilsett hakket spisskål og bønnespirer når de andre grønsakene begynner å bli møre.
Hakk hvitløk og litt sitrongress. Skjær chilien i strimler og riv litt ingefær,  fres dette i olje i en stekepanne og hell det hele over  i buljongen. Tilsett nudlene og la de koke noen minutter, smak til med Hot curry powder og lime. Tilsett revet kylling og server,- rykende varm!