tirsdag 20. desember 2011

Is med krokan og konjakk

Nå er det is igjen...

Is  hører  julen til. Alle fancy desserter vi lager ellers i året holder liksom ikke helt på selve julaften.  Hjemmelaget is severt med krumkaker er godt og tradisjonsrikt, men det er jo lov å sprite(!) den opp litt.

Mulighetene her er uendelige, i år velger jeg å karamelisere hasselnøtter og klinke til med konjakk, men revet sjokolade, nougat eller tørket frukt fungerer fint,- her er det bare fantasien som setter grenser!


Grunnarbeidet

Men først selve "is " oppskriften:

Jeg velger meg den super-safe Semifredo varianten til Jamie Oliver. Det høres litt unødvendig ut å piske ingredienser i tre forskjellige boller, men resultatet blir garantert lett, luftig og kremete, så gjør som kokken sier!   PS! Lag denne desserten FØR du vasker kjøkkenet til jul, det blir mye søl (ihvertfall hjemme hos meg).

Ingredienser til to brødformer (6-8) posjoner

4 egg
5 dl fløte
1 Vaniljestang,- kun frøene
ca 50 g sukker
litt salt

Altså:

Ta frem 3 boller

Bolle 1:
Eggeplommene
Frøene fra vaniljestangen
50 g sukker

Piskes lysegult


Bolle 2:
Eggehvitene med en klype salt

Piskets helt stivt

Bolle 3:

Kremfløte

Piskes, men ikke for stivt


Innholdet i alle tre bollene vendes forsiktig sammen,  rør inn det du ønsker av smakstilsetning, dekk til med plastfolie og sett i fryseren.


Karameliserte hasselnøtter "krokan"

Ta ca 300g hasselnøttkjerner, spre dem på et bakepapir og sett dem i ovnen, på 180 gr ca 20 min, pass på at de ikke brenner seg,- da blir de bitre.

Når nøttene er klare tar du et rent håndkle og "rubber" av skallet, så kan du sette inn de rensede nøttekjernene inn i stekovnen på nytt, 5 minutter bare. Jeg bryr meg ikke om at litt skall sitter igjen, det gir litt mer tekstur i isen.

Så smelter du sukker og litt vann i en kjele, når det blir brunt, vender du inn nøttene. Vær forsiktig,- husk at dette er varmt!  Hell blandingen på et bakepapir og la det avkjøle seg. Når det har stivnet brekker du av flak og kjører det i foodprossessor.



Nøtter og konjakk fungerer utmerket sammen i denne norsk/italienske juleisen!


NÅ må jeg vaske kjøkkenet!!










søndag 11. desember 2011

Yoghurt panna cotta med vaniljedruer

Perfekt etter tung julemat

I disse tider er det langt mellom hver gang kreativiteten slår til på kjøkkenet hos meg. Julematen har gjort sitt solide inntog, og både ute og hjemme går det i rakfisk, lutefisk, ribbe og pinnekjøtt til fest. Kalkunen derimot, den skal spares til julaften. Litt utradisjonellt kanskje, men sånn er det her i gården.

Uansett, etter tung norsk julemat er det godt med en forholdsvis lett dessert med litt syrlighet.  Jeg har falt pladask for denne yoghurt panna cottaen med vaniljetrukne druer som finnes i kokeboken "MER" av Tom Victor Gaustal og Ole Martin Alfsen. Rett skal være rett, dette har jeg ikke funnet på selv.



Du trenger til panna cotta i 6 små skåler:

1 1/2 dl fløte
1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang, delt i to
3 plater gelatin
1/2 liter yoghurt,- gjerne gresk eller tyrkisk

Kok opp fløte, melk og sukker, skrap frøene ut av en halv vaniljestang tilsett både frø og stang i fløteblandingen. La det trekke en liten stund. Så siler du og tilsetter oppbløtt gelatin og rører inn yoghurten. Fordel i skåler og sett i kjøleskap. Fryktelig enkelt og helt genialt å gjøre dagen før du skal ha gjester så slipper du å stresse.

Til vaniljedruene trenger du:

1 sitron
ca 50 g sukker
Røde/blå, stenfrie druer
Den andre halvdelen av vaniljestangen

Kok opp saften fra sitronen med sukkeret og tilsett vaniljestangen, del druene i to og la disse trekke i blandingen.

Sett sausen til kjøling, og hell over panna cottaen før servering.