søndag 25. mars 2012

Moules Frites

Eller rett og slett,- BLÅSKJELL MED FRITERTE POTETER!

En fransk klassisker og noe av det beste jeg vet, passer perfekt sammen med et glass hvitvin i solveggen og nå er det VÅR!

Blåskjell er en lite krevende råvare, rimelig er det også, så her er det bare å kjøpe i bøtter og lass. Prisen på poteter er det jo heller ikke noe å si på, så med enkle grep har du her et herremåltid for en billig penge.



Jeg lager ofte en variant med en tomatisert saus med litt futt i. Jeg starter med denne. Hakker hvitløk, sjalottløk og litt chili, blanker det i olje og tilsetter en klunk hvitvin og noen bokser hakkede tomater. Så lar jeg dette stå å putre mens jeg ordner potetene og aiolien.  Blåskjellene skal bare skylles og dampes i gryta noen minutter, til de har åpnet seg. Gjør dette til slutt slik at de ikke blir liggende å bli seige.

Så pisker jeg aioli: eggeplommer, hvitløk, olje og litt salt og evt litt eddik. Smak til.

Jeg har fortsatt ikke frityrkoker. Det er kun når jeg skal lage hjemmelaget pommes frites jeg savner det. Men her er det bare å brette opp armene. Skrell poteter, gjerne litt faste, som Astrix. Del de i tynne "strips" og tørk godt av dem. Varm opp olje i en tykkbunnet kjele, ha lokket liggende ved siden av og tykke ovnshansker tilgjengelig. Hold barn og bikkjer unna! Tålmodighet og konsentrasjon kreves. Stek små posjoner av gangen så oljen ikke blir kald. Legg over på avispapir.  Når den siste posjonen poteter går i frityrgryta, legger du blåskjellene i gryta som du har klar, setter på lokket, rister litt og 5 minutter senere er maten klar!



Bon appétit!

lørdag 10. mars 2012

Rødvinskokt biffgryte

Biff au Vin...



Litt samme prinsipp som med den berømte hanen, men her har jeg brukt ytrefilet av okse. Jeg tok tiden. Selve forberedelsene til denne gryten tar en halvtime og det inkluderer at jeg renset, kuttet og kokte sellerirot til sellerirot puré. Så nei, det tar ikke lang tid å lage skikkelig mat fra bunnen av. Når gryta stod å putret et par timer var far og datter på trening og jeg tok meg en høneblund etter en lang dag på jobb.  Så var det bare å nyte fredagskvelden når alle igjen var i hus:-)

Du trenger:

Ytrefilet av okse, jeg brukte 3 biffer til 2 personer
3 dl rødvin
1 dl oksekraft
Noen sjampinjonger
5 skiver jegerbacon
1 løk
2 gulerøtter
Et par fedd hvitløk
Frisk rosmarin
Salt og pepper
Olje til steking

Kutt kjøttet i ganske store terninger. Og fres det i olje, med salt og pepper, litt om gangen slik at det får en gylden fin stekeskorpe. Så tar du en tykkbunnet kjele og freser opp grovt kuttet jegerbacon og løk, samt et par fedd hvitløk. Tilsett  det brunede kjøttet og hell over rødvin. La alkoholen fordampe og tilsett oksekraft. Ha så i grovt kuttede gulerøtter og masse hakket rosmarin, smak til med salt og pepper. La det hele stå og godgjøre seg på svak varme under lokk 2-3 timer. Puré av sellerirot eller rett og slett potetmos er kjempegodt til. Enkel, skikkelig mat som passer både til hverdag og fest.

God helg!