tirsdag 31. januar 2012

Kyllingspyd "Satay" med peanøtt saus

Kosemat

Dette er definitivt noe for fredagskvelden foran TVén. Veldig enkelt og veldig godt.
Marinaden gjør spydene saftige og "hotte". Jeg synes den salt/søte peanøttsausen er veldig god til, men pleier også å sette frem en ferdig Hoi Sin saus for de som ikke liker eller er allergiske for peanøtter.



Du trenger:
Kyllingbryst, del disse i passe store stykker på langs og tre de på Satay spyd. Pensle disse godt med en marinade av:

Ketcap Manis  (base)                                                                                                                        
Sambal Olek(chili pasta)
Sesam olje
Nøytral olje
Revet ingefær
Revet hvitløk  - OBS! Ta vare på marinaden

Jeg bare slumper meg frem her. Chilipasta og hvitløk setter fart denne marinaden så her må du tilpasse etter publikum. Evt kan du lage to marinader.  Kyllingspyd er kosemat for hele familien og de minste setter ofte pris på en mildere variant.

En krisp og syrlig salat til gjør susen. Jeg laget en enkelt variant av bønnespirer, stimlet vårløk, agurk og mango .

Peanøtt saus:

Kok opp et par dl vann og tilsett et halvt glass peanøttsmør av den grove typen. Rør dette godt sammen og tilsett resten av marinaden. Smak deg frem til du får den riktige kombinasjonen av salt og søtt..mmm..

Litt om grilling av spydene...


Mitt kjøkken er ikke av den super-velutrustede varianten med gass, grill og dampkoker, men det funker bra for det.  Nå er jeg av typen som fint kan finne på å legge opp gardiner med stiftemaskin, så om jeg ikke gjør ting helt etter boka, kan jeg vel (om ikke annet) sies å være løsningsorientert...

Litt kreativitet måtte til her. Jeg hadde en idé om å få løftet spydene fra overflaten slik at marinaden ikke ble brent i bunnen,  En god slump aluminiusmsfolie gikk med til å bygge opp sidene i en langpanne, så la jeg spydene med endene hvilende på siden. Det gikk fint!


Disse får bein å gå på,- så her gjelder det å lage mange nok!



søndag 15. januar 2012

Heltstekt vårkylling med parmaskinke og basilikum

Mitt sanne ansikt?

Jeg innrømmer glatt at jeg ikke har noen sperrer i forhold til mat. Det være seg om det er snakk om dielam, pattegris eller gåselever. Min umiddelbare reaksjon på de små vårkyllingene som jeg fant på Meny i går var " å så søte, lurer på hvordan de smaker...." Kanskje ikke så rart at min snart 12 år gamle datter er svært skepisk til sin mors omgang med dyr?

Men fullt så ille er jeg ikke altså...

De smakte fantastisk godt i alle fall, og hvis det er flere av dere der ute som lar dere friste av små lekkerbiskener, kan denne fremgangsmåten i aller høyeste grad anbefales:

Du trenger til kyllingen:

1 vårkylling pr person (og jeg vil anbefale en forrett her, for det er ikke mye mat)
Parmaskinke
Fersk basilikum
sitroner
hvitløk
olivenolje
salt og pepper

ca 350-400 g pr stk veier de

Først tørket jeg godt av kyllingene og gnidde de inn med salt og pepper, både i buken og på skinnet. Så  brunet jeg en og en i varm panne med mye smør.  Så lagde jeg en blanding av hakket parmaskinke og fersk hakket basilikum som jeg blandet med olivenolje og sitron. Denne mixen la jeg i buken og litt under skinnet (der det var mulig, det er veldig skjørt), i tilegg la jeg la 2-3 hele kløfter med hvitløk og et par stironbåter i buken. Så stekte jeg kyllingene på 220 grader, ca 40 minutter. 




Jeg serverte med gulerøtter kokt i appelsinjuice og hvitvin, ovnsbakte potetbåter og frisk asparges + saus "on the side" .

12 åringens kommentar etter middag var : "tenk at noe så søtt, kan smake så godt!" Nemlig!


Saus til kylling- step by step: 
1. 2 ss smør - smeltes
2. 1 ts sjalottløk - blankes i smøret
3. 1 dl hvitvin - tilsettes og reduseres
4. 1/2  dl kyllingfond - tilsettes
5. 1-2 dl fløte - tilsettes
6. 2-3 ss tomatpuré - tilsettes 
Smak til med salt, pepper og basilikum

Kamskjell med stekt chorizo

Enkel og grei forrett

Ferske kamskjell er en fantastisk råvare. De smaker nydelig i seg selv, er enkle å tilberede og kan serveres med all verdens tilbehør(nesten). Dette er en av mine favoritter når det skal går fort og ikke være super-mektig.




Du trenger:
2 kamskjell pr person.
Pinjekjerner
Fersk timian
litt ruccola eller chicory blader
chorizo pølse
honning
sjalottløk
hvitvin
smør
olje
salt og pepper


Først rister jeg pinjekjernene i en varm panne og setter dem til side. Disse trenger ikke være varme.

Vinagrette:

Smelt litt honning i en kjele, la den såvid begynne å karamellisere seg, tilsett en teskje hakket sjalottløk og la løken bli blank. Hell over en klunk med hvitvin og la vesken redusere til 2/3.  Nå kan du sette denne litt til side også, men hold den varm. Før servering tilsetter du litt smør som du rører forsiktig inn og smaker til med salt og pepper.

Stek chorizo pølse i olje, la den renne av seg på et kjøkkenpapir mens du steker kamskjellene.

Tørk av kamskjellene og gi dem litt salt og pepper før du steker dem i varm panne. Jeg pleier å bruke en kombinasjon av olje og smør i panna sammen med frisk timian. Husk de bare trenger et par minutter på hver side, avhengig av størrelse.  Bruk stekeskyen i panna og øs over kamskjellene under steking.

Så er det bare å gjøre ferdig vinagretten. Dander salat, kamskjell og chorizo på tallerkener. Hell over litt varm vinagrette og strø over ristede pinjekjerner.

Enkelt og greit!

onsdag 11. januar 2012

Ovnsbakt breiflabb med fargerikt følge

Min  "mystery box - challenge"

Jeg er fan av MasterChef.  Jeg koser meg når nettet snører seg sammen, de beste står igjen og de tre dommerene, den ene grymmere enn den andre, står klare. Spesiellt når deltakerene løfter av lokket på sin "mystery box" som de har fått utdelt, da sitter jeg nesten inni TV´n.  Nå skal det sies at jeg er veldig glad for at Ramsay, Elliot og (ikke minst) Bastianich ikke befinner seg i nærheten av kjøkkenet mitt når jeg har handlet på måfå ting jeg har "lyst på", uten å ha noen plan på hvordan jeg skal få sydd det hele sammen. Å prøve og feile, søle og smake til er ren terapi for meg i hverdagen. No judges, no pressure og skuldrene senkes sakte, men sikkert.

Men, det jeg synes kommer tydelig frem i kokke-konkurranser som MasterChef, er at evnen til å planlegge er ganske avgjørende. Det å få de mange ulike komponenter i en rett ferdig til riktig tid er alfa omega for resultatet. Som en kollega av meg sa da hun forleden siterte sin svigermor "enhver idiot kan servere kald mat", riktig!  Maten skal være varm, kjøttet/fisken skal ha hvilt, grønnsakene skal ha tyggemotstand og farger og tekstur skal være inntakt(vi spiser også med øynene), hvis smakene ogå sitter,-  da er det en vellykket rett!

Vakre farger til hvit fisk


Derfor er dette en slags trinn for trinn opprskrif:

I butikken:
Jeg hadde lyst på fisk og jeg elsker breiflabb så den saken var klar.  Ingenting er enklere og bedre enn blåskjellkraft når man skal lage en god saus til, så jeg tok med ett nett blåskjell, jeg hadde også lyst på litt reker. De håndpillede på glass er faktisk veldig gode. Jeg hadde ferske reker i helgen, de var små, ganske tørre og jeg pillet til jeg så mannen med ljåen, så det gadd jeg ikke begynne med i går. Fennikel! mmm..veldig godt, det måtte jeg ha, en nydelig samling "ville" tomater i mange farger ropte til meg fra neste hylle. Asparges, gulerøtter og squash, en sikker kombo som mannen i huset setter pris på. Chili, bladpersille, sitroner, jasminris og fløte så var jeg i mål.

Dagens fangst..


Hjemme:

Nå handler resten om logistikk. Breiflabben trenger ca 25 min i ovnen. Det er omtrent samme tid som det tar å koke risen og bake tomater og fennikel.  Når dette gjør seg selv kan jeg kose meg med å lage sausen.

Jeg varmer ovnen til 220 grader.

Salter og pepprer breiflabbstykkkene og legger dem på en plate med bakepapir. Fennikelen kutter jeg i passende staver legger den i folie og drizzler over litt olje, salt, pepper, litt chili og sitronsaft før jeg pakker den sammen. Jeg lager også en pakke med tomater, olje og havsalt.  Begge pakkene med grønnsaker setter jeg på samme plate som fisken og setter hele platen inn ovnen.

Fennikel


Risen skylles godt og blankes lett i olje før jeg tilsetter vann og litt salt. Kokes på svak varme under lokk ca 20-25 minutter.

Blåskjell damper jeg i hvitvin med hakket hvitløk, chili og bladpersille. Når alle skjellene er åpnet tar jeg kjelen av platen og lar kraften "sette seg" litt.

Så skiver jeg squash, staver gulerøtter og brekker av asparges. Jeg legger dette klart til steking.

Så siler jeg av blåskjellkraften. Denne koker jeg opp med litt fløte og smaker til med salt, pepper og sitron. Jeg jevner sausen med Maizenna. Så renser jeg skjellene og legger innmaten klar sammen med rekene som jeg tilsetter sausen rett før servering. La gjerne noen få skjell være inntakte og bruk disse som pynt, hold de da varme i kjelen.

Når ovnen piper er fisken klar, da tar jeg platen ut av ovnen og lar den hvile (grønnsakspakkene holder seg varme når de ligger i folie),  mens jeg freser asparges, gulerøtter og squash, salter og pepprer og squeezer litt sitronsaft over.

Blåskjell og reker tilsettes den varme sausen.

På to varme tallerkner annretter jeg: Ris, fisk og grønnsaker og heller over sausen med garnityr. Et godt glass Chianti til gjør i grunnen susen.  Etter middag synker jeg ned i sofaen og ser på MasterChef deltakerene som svetter og strever heroisk over grytene mens klokken tikker. Tapre, tapre mennesker:-)