onsdag 30. november 2011

Lasagne,- rett og slett

Slow food made quick

Ikke helt sant, for dette tar litt tid, men med litt planlegging kan man spise god, hjemmelaget mat i desember også. Avisene elsker å skrive om julestri og advents-stress, de av oss som har barn, jobb og en ganske stappa sosial kalender kan sikkert kjenne oss igjen, men det er vel strengt tatt hva vi gjør det til selv som er avgjørende?

Søndag ble ihvertfall granen tent på Universitetsplassen og i morgen skriver vi 1. desember.
Den blåste nesten bort..

Torggata



Jeg lagde middagen før frokost. Rett og slett. Den lille timen jeg brukte før alle husets beboere hadde våknet til liv, ga oss alle resten av søndagen fri. Det som er så genialt med Lasagne er at den kan stå noen timer i ovnen, godt dekket av folie på svak varme, så er maten klar når man hutrende, sultne (og i søndagens tilfelle våte..) kommer inn fra kulda.
Den første advent
Alle har vel sin egen versjon av denne populære italieneren, men dette er altså min:

Først,- to sauser, lag en av gangen,- det blir så mye rot ellers,- i hverfall hos meg.

Jeg begynner med ostesausen. Hvit saus er ikke hokuspokus, lag en jevning av smør og mel, spe med  melk, gjerne litt fløte også. Salt, kvernet hvit pepper og revet muskatnøtt. Og revet Jarlsberg,- masse Jarlsberg! Jeg har stor sympati med den stakkars fyren i Jarlsberg-reklamen. At det dumme neket som stadig sier  "gulost er gulost" aldri skjønner poenget!, - bytt ut dama sier nå jeg:-) Ok, en saus ferdig, sett til side.

Så kjøttsausen. Her lager jeg Bolognaise varianten min, med masse grønnsaker, den er super saftig.

Selleristenger
Gulerøtter
Hvitløk
Løk
Chili

Alt finhakkes eller kjøres i blender med litt olje.

En blanding av karbonadedeig og kjøttdeig stekes i posjoner, saltes og peppres.

Så finner jeg fem kasserolle nummer to. Blanker grønnssaksblandingen og tilsetter en liten boks tomatpuré og en liten klunk rødvin. La det dampe av seg litt og tilsett kjøttet og en boks (eller to) hakkede tomater.  La det hele koke sammen og smak til med salt, pepper, basilikum og oregano. Ok, saus nr 2 er ferdig, sett til side

Smør litt olje i en egnet form. Legg lagvis. Ostesaus, Kjøttsaus og pasta plater. ( Jeg bruker den største formen jeg har, for dette er utmerket restemat også. ) Topp med litt revet ost (JARLSBERG(!) dekk med folie og sett den i kjøleskapet.  Sett den så på svak varme ca 100 grader +(avhengig av hvor lenge du skal være borte selvfølgelig), når du skal ut å se på julegrantenning/klubbmesterskap/koravsluttning osv osv...

Lasagne, en grønn salat, hvitløksbrød og et godt glass rødvin foran peisen når du kommer hjem da,- adventslykke!

onsdag 16. november 2011

Crispy Duck og kinesiske pannekaker

Noe å prøve i helgen?

Som om ikke livet har nok utfordringer å by på sier du? Jo da,  men jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på denne kinesiske spesialiteten. På de virkelig gode asiatiske restaurantene som Dinner og Noodee fylles jeg med ærefryk og  respekt for de strenge kokkene. Det er som de med maten sin vil si "Don´t try this at home".  Men det er som med den røde bryteren over skiltet der det står "Ikke trykk her!" Klarer du å la være?

Hallo! Dette var faktisk veldig enkelt!

Du trenger til 2 personer:

1 and (helt sant) ca 2 kilo
Sake, ca 1 dl. Polet fører ikke mange varianter, og hva jeg skal bruke resten av flaska til aner jeg ikke. (Kommer garantert ikke  til å drikke den.)
4 spiseskjeer flytende honning
Masse revet ingefær
1 dl Miso pasta
Salt, pepper og kinesisk femkrydder
Fet fulg!
En hel and fordelt på to personer høres helt hinsides ut, men det er faktisk sant. På grunn av alt fettet i anda som renner bort under stekeprossessen er det fint lite kjøtt igjen når fulglen er ferdig.  Vi skulle være 4 voksne til bords denne kvelden så jeg dro til med en "Asiatisk aften".  I tilegg til anda og pannekakene, lagde jeg en hot kraftsuppe med dumplings og vietnamesiske vårruller. Da ble det nok mat. Akkurat passe faktisk.

Jeg anbefaler å ta en titt på www.videojug.com  for oppskriften jeg brukte finnes her.  (En litt vel glamorøs step-by-step video, uten stekeos og brente fingre hører med:)) Det så vel ikke helt sånn ut hjemme hos meg...

Men, kort fortalt:

Anda tørkes godt og skinnet prikkes over det hele, spesiellt inn ved lårene der den er ekstra fet. Gni den inn med salt, pepper og kinesisk femkrydder. Sett den på rist i ovnen over en langpanne. Ovnen skal stå på 180 grader og anda skal først stå inne i 1 1/2 time. Du må følge med underveis, for her renner det fett! Innimellom må du ta ut anda og helle fettet ut fra langpanna og snu på fuglen i samme slengen. (Den største utfordringen med denne retten er trolig å unngå brannskader og en tur på legevakta.)   Mens anda steker  tar du en kasserolle og koker opp sake, honning, revet ingefær og misopasta. Rør det godt sammen og la det koke noen minutter før du trekker den til side. Når anda har stått inne i 11/2 time,  tar du den ut og pensler den godt med marinaden, over, under og på alle sider. Sett anda tilbake og la den stå i 7-10 minutter, gjenta denne prosessen minst 3 ganger. Nå er i prinsippet anda klar, men det er litt som med ribba på julaften, det kan være en idé å sette på grill elementene noen få minutter før servering om du ser at skinnet ikke er sprøtt nok. Pass på hele tiden disse minuttene, men vær ikke redd for fargen på anda. Skinnet blir naturlig nok veldig mørk av sake/miso/honning marinaden.


Kinesiske pannekaker

Jeg tok meg en tur på Åhlens og kjøpte meg en kinesisk steamer.  Da kunne jeg lage pannekakene i god tid før gjestene kom og varme dem opp rett før servering.

En god investering

Du trenger:

300 g hvetemel + litt ekstra for til utkjevling
1 spiseskje sukker
240 ml kokende vann
sesamolje til pensling

Bland mel, sukkker og kokende vann, rør det sammen til en litt klissete deig, tilsett litt mer mel slik at du får den til å henge sammen og settt den til hviling en times tid.

Elt deigen og del den i to. Kjevle ut til en leiv på ca 1 cm i tykkelse og bruk en kjeks/muffinsform til å trykke ut pannekakene. Så pensler du med sesamolje og legger de oljede sidene mot hverandre før du lar dem hvile under et kjøkkenhåndlkle. Når du er klar til å steke dem opp, kjevler du dem tynne og  steker dem en liten stekepanne på medium varme,  noen minutter på hver side. HER er cluet! Når pannekakene er "ferdige" (og veldig varme...) Deler du dem i to! Da får du en side som er stekt og en side som er litt rå og slik skal de være!
Enkel
Så dobbel



Alt som trengs av tilbehør er tynne staver agurk, vårløk og agurk. Plommesaus eller Hoi Sin er godt til,- jeg kjøper mine i asia-butikker der er de best og billigst.  Av drikke kan jeg anbefale Japansk øl, f.eks Kirin eller en litt fruktig men tørr hvitvin. Min nye favoritt er Leitz og den passer utmerket til asiatisk krydret mat.

Velbekomme!




søndag 6. november 2011

Tunfisk tartar

Helt rått

Denne har jeg hatt lyst til å prøve lenge. Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen  har med denne i kokeboken "MER" og mer av dette? Ja, takk!

Fersk tunfisk er ikke alltid like lett å få tak i og vær obs på at det er svært varierende kvalitet ute og går. Jeg vet at hvis fiskedisken på Meny her på Røa har tunfisk inne så er den bra og det må den være når den skal serveres på denne måten.

Jeg brukte en muffinsring

Først kjørte jeg innholdet av en loff i mikseren og stekte brødet sprøtt med olje i stekovnen. Tunfisken hakket jeg, tilsatte en sprut av lime, salt og pepper.  Stivpisket Creme Fraiche med litt salt, pepper og revet pepperot,  litt kaviar og småsalat på toppen.  Gressløk olje drizzlet over det hele.

Kongekrabbesalat á la Eikefjord

Forrett med smell..


Jeg synes forretter er morsomst, både å spise og lage. Denne lillle smaksbomben skal jeg servere på nyttårsaften. Den hentet fra Ole Jonny Eikefjords kokebok "Fisk og skalldyr". Trikset her er å smake til hele veien her slik at du får akkurat det "bittet" i salaten som du ønsker. Du kan lage anretningen med agurk, ris og sushi nori  klart i god tid på forhånd, så fylle med kongekrabbesalat og pynte rett før servering.



Jeg starter med å koke sushi ris. Her er det bare å følge  anvisningen på pakken og smake den til med riseddik, salt og sukker når den står til kjøling.

Så pisker jeg majones: Eggeplomme, sennep, litt Worchestshiresaus, salt, sukker, eddik og olje.

Denne blandet jeg med creme fraiche og sterk chilisaus (her anbefaler jeg at du lar ganen din gjøre jobben for å finne det riktige blandingsforholdet).

Kongekrabben som brukes her er kokt. Del den i passe store biter og vend den inn i dressingen sammen med finhakket bladpersille og vårløk.

Rull stimler av agurk og fest dem med Sushi Nori. Legg den kalde risen i bunnen av rullene og trykk den godt sammen til en "kake" i bunnen. Krabbesalaten legges over risen og på toppen litt løyrom og et par mango skiver. Nyyydelig.