søndag 5. februar 2012

Valentins meny for to


My funny valentine...

Selv om vi ikke har lange tradisjoner på å feire Valentinsdagen her i kalde nord, er det stadig fler av oss som griper sjansen til å gjøre noe hyggelig med den man er glad i 14. februar.  Kanskje har vi nordboere ekstra godt av en dag i romantikkens tegn når snøfillene laver ned og gradestokken lyser blått lang vei?

Jeg har komponert et menyforslag som enkelt lar seg gjennomføre, dog med litt planlegging på forhånd. I fokus står gode norske råvarer. Et par ting er viktig når man lager en romantisk middag for to. Det ene er at kokken også må ha tid til å sitte ved bordet, det betyr at ting må være i rute på kjøkkenet. Det andre er at maten ikke må være så tung at det eneste man er klar for etter desserten er en høneblund på sofaen..





Menyen ble slik:

Østers naturell servert med rødvinsvinagrette
Skummet blåskjellsuppe med safran
Lammecarré servert med potetchips, rosenkålpuré, aspargesbønner og rødvinssaus
Youghurt panna cotta med bringebærcoulis og sjokoladetrukket jordbær



Vin

For at ikke vinmenyen skal blir altfor overveldende anbefaler jeg Champagne eller gjerne en god Prosecco til de to forrettene. Casabianca er et hyggelig bekjentskap både smaks og prismessig. Til lammet foretrekker jeg en vin med litt tyngde. Jeg er glad i Italiensk rødvin og valget falt på Tommasi, "Ripasso" Valpolicella fra 2009. Til desserten må du gjerne gå tilbake til musserende eller, om du ønsker noe søtere, et lite glass sautérne.
Østers
Selv om østersen er det siste du åpner før du setter deg til bords kan du gjerne lage vinagretten til disse først. Du trenger ca 1 dl rødvinseddik, litt olivenolje, hakket rødløk og kvernet sort pepper. Ikke la deg skremme av de som sier at østers er vanskelige å åpne. Det du trenger er en god østerskniv, rett og slett.  Bruk et tykk grillvott og legg østersen flatt mot underlaget. Før kniven inn i den smale enden av østersen. Føl deg frem og finn punktet der muskelen slipper. Vips, så er den åpen.           

Skummet blåskjellsuppe med safran
Sjømaten er på sitt beste nå på vinteren og fiskedisken bugner av lubne blåskjell.

Du trenger:
Et halvt nett blåskjell
2 dl hvitvin
2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
1/2 fenikkel
1 selleristang
3-4 safran tråder 
2 dl fløte
litt olje

Hakk sjalottløk, hvitløk og selleristang. Fres dette i litt olje og hell på hvitvin. Tilsett strimlet fenikkel, noen tråder med safran og la det koke opp. Ha oppi blåskjellene og la disse åpne seg helt. Plukk blåskjellene ut igjen og sett de til side. Kraften kan gjerne stå å godgjøre seg en stund. Før servering siler du kraften. Ha den tilbake i en kjele og gi den et oppkok med fløte. Så skummer du den opp med en stavmikser og legger de skjellene du vil servere tilbake i suppen for å gi de varmen tilbake. 



Lammecarré med potetchips, rosenkålpuré, aspargesbønner og rødvinssaus.



Start med å rute fettsiden av lammet. Så gnir du kjøtttet god inn med salt, pepper og hakket rosmarin før du steker det gyldent i varm panne. Legg så kjøttet til side. Det trenger ytterligere 15 minutter i stekovnen på 180 grader, samt 10 minutters hvile før du kan skjære i det. Det passer godt å sette kjøttet inn i ovnen når du serverer forrett nummer to.

Rødvinssaus til lam:

1 Sjalottløk
2 fedd hvitløk
1 ts sukker 
2 dl rødvin
ca 3 dl lammekraft
salt og pepper
Rosmarin

Hakk løk og hvitløk, blank dette i varm olje eller smør. Tilsett en liten teskje sukker og rør inn før du heller på vinen. Kok opp. Tilsett lammekraft og hakket rosmarin. La sausen småputre mens du ordner poteteter og grønnsaker. Smak til med salt og nykvernet pepper. 


Potetchips

Bruk gjerne amadinepoteter. Skyll dem og del i tynne, tynne skiver, spre dem utover et bakebapir og pensle dem med olje. Krydre med salt og pepper. Stekes midt i ovnen, 220 grader ca 10 minutter. Stek dem mens kjøttet hviler.

Rosenkålspuré

Smaker helt nydelig til lam. Glem alle vonde barndomsminner, denne knollen fortjener å løftes frem fra glemselen. Kjøp FERSK rosenkål.  Skyll den og rens av løse blader. Finsnitt kålen. Kok opp godt saltet vann og gi kålen et oppkok, ca 3 minutter. Så har du den over i iskaldt vann, slik at den bevarer fargen. Ha kålen tilbake i kjelen og tilsett ca 1 dl fløte, bruk stavmisker og kjør det hele til en puré. Smak til med salt og pepper.

Aspargesbønner

Ikke noe hokus pokus. Rens bønnene. Forvelles i kokende, lettsaltet vann. Hell av og gi de et lite snitt for syns skyld.

Prikken over ién:

Youghurt panna cotta med bringebærcoulis og sjolkoladetrukket jordbær


Denne panna cottaen har jeg skrevet om tidligere. Den er rett og slett helt nydelig. Youghurten gir den en syrlig friskhet som passer perfekt når man skal runde av et bedre måltid. Hele denne desserten kan du lage i god tid på forhånd.

Panna Cotta:
1 1/2 dl fløte
1/2 dl melk
100 g sukker
1 vaniljestang, delt i to, med frøene skrapet ut
1/2 liter tyrkisk eller gresk youghurt.
3 plater gelatin, oppbløtt

Denne oppskriften er nok til 6 små skåler. Den er ikke så enkelt å halvere, men jeg lover, disse skålene får ikke stå i fred i kjøleskapet lenge.

Kok opp fløte og melk. Rør inn sukker. Tilsett vaniljestangen, frø og belg.  Rør inn den oppbløtte gelatinen. Rør det hele godt sammen og sil av. Tilsett så youghurten, pisk det hele til en jevn røre.  Hell i små skåler og sett kaldt.

Bringebærcoulis

1 pk frosne bringebær
litt sukker

Tin bærene helt eller delvis, kjør de i stavmisker med litt sukker. Her må du smake deg frem. Jeg bruker ytterst lite, bare noen teskjeer. Men det er smak og behag. Press sausen gjennom en sil for å få bort bringebærstenene. Settes kaldt.

Dypp jorbær i smeltet, mørk sjokolade og server!

Er forørvrig veldig fornøyd med mitt nye forkle..



Happy Valentines day!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar