tirsdag 2. desember 2014

Wellington - trinn for trinn

Hells Kitchen Nightmare…

Det høres i hvertfall sånn ut når Chef Ramsay skriker og amatørkokkene gråter.  Man skulle nesten tro dette dreide seg om avansert hjernekirugi, men det gjør det virkelig ikke. Wellington er perfekt som festmat nå i disse tider, og det er synd om ikke flere gir seg i kast med denne øvelsen. You can do it! Her kommer oppskriften og fremgangsmåten, trinn for trinn:

Først kjøttet. De frosne indrefiletene fra Uruguay eller New Zealand er perfekt til dette formålet. En indrefilet er som kjent ikke helt rett, så du må skjære bort noe slik at du får et jevnt og pent kjøttstykke. Pass på å få vekk det meste av sener og slintrer. Det går helt fin å lage flere av gangen, bare pass på at størrelsen er omtrent lik, iforhold til steketiden. Så krydres kjøttet med salt og pepper og brunes godt i varm panne. Slik:



La kjøttet hvile litt. Neste trinn. Ta ca 200 g champignong (eller annen sopp) å kjør i mikseren. Hakk et par hvitløksfedd. Stek denne blandingen helt tørr (viktig!) i pannen. La den avkjøle seg litt. Ta frem plastfolie og legg rader med god skinke klar til å pakke inn kjøttet. Slik:


 Så brer du soppblandingen over. Slik:


Legger fileten på og ruller det hele tett og godt sammen. Slik:


Legg pakken kjølig mens du tar en pakke tinet butterdegi og kjevler ut denne. Den bør være ca 3-4 cm tykk. Det er 5 plater i en vanlig pakke og hvis du bruker alle disse er det passe til en filet. Ta kjøttet ut av plasten, legg den på midten av deigen, pensle endene av deigen med sammenvispet egg og pakk den godt og tett sammen rundt kjøttet. Slik:


Så pynter vi den litt, pensle med egg, lag en fint mønster og strø over havsalt og evt litt timian. Slik:


Nå kan du legge denne kjølig frem til den skal stekes. Hvorfor de stakkars kokkene i Hells Kitchen ikke får til stekingen har jeg bare en teori om; de har ikke tilgang til steketermometer. For har du det, går dette som en drøm.

Ha ovnen på ca 200 grader. Følg godt med på temperaturen i kjøttet. Ca en halv time tok det i min ovn, da hadde kjøttet ligget i kjøleskap en halvtime før steking. Ligger det det lenger tar det naturlignok litt lengre tid.

Det som er viktig å tenke på er at ettervarmen i hviletiden hever temperaturen. Jeg tok ut min når termometeret viste 50 grader, det steg 6-7 grader når kjøttet stod å hvilte ca 10 min.  Da fikk jeg den som jeg ville ha den. Sprø utenpå, saftig og smaksrik på innsiden. Slik:

Servert med en god rødvinssaus, stekte poteter og knasende asparges



Da håper jeg all frykt for å gi seg i kast med denne fantastiske klassikeren er borte.  Ønsker alle et nydelig måltid!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar