onsdag 16. november 2011

Crispy Duck og kinesiske pannekaker

Noe å prøve i helgen?

Som om ikke livet har nok utfordringer å by på sier du? Jo da,  men jeg har lenge hatt lyst til å prøve meg på denne kinesiske spesialiteten. På de virkelig gode asiatiske restaurantene som Dinner og Noodee fylles jeg med ærefryk og  respekt for de strenge kokkene. Det er som de med maten sin vil si "Don´t try this at home".  Men det er som med den røde bryteren over skiltet der det står "Ikke trykk her!" Klarer du å la være?

Hallo! Dette var faktisk veldig enkelt!

Du trenger til 2 personer:

1 and (helt sant) ca 2 kilo
Sake, ca 1 dl. Polet fører ikke mange varianter, og hva jeg skal bruke resten av flaska til aner jeg ikke. (Kommer garantert ikke  til å drikke den.)
4 spiseskjeer flytende honning
Masse revet ingefær
1 dl Miso pasta
Salt, pepper og kinesisk femkrydder
Fet fulg!
En hel and fordelt på to personer høres helt hinsides ut, men det er faktisk sant. På grunn av alt fettet i anda som renner bort under stekeprossessen er det fint lite kjøtt igjen når fulglen er ferdig.  Vi skulle være 4 voksne til bords denne kvelden så jeg dro til med en "Asiatisk aften".  I tilegg til anda og pannekakene, lagde jeg en hot kraftsuppe med dumplings og vietnamesiske vårruller. Da ble det nok mat. Akkurat passe faktisk.

Jeg anbefaler å ta en titt på www.videojug.com  for oppskriften jeg brukte finnes her.  (En litt vel glamorøs step-by-step video, uten stekeos og brente fingre hører med:)) Det så vel ikke helt sånn ut hjemme hos meg...

Men, kort fortalt:

Anda tørkes godt og skinnet prikkes over det hele, spesiellt inn ved lårene der den er ekstra fet. Gni den inn med salt, pepper og kinesisk femkrydder. Sett den på rist i ovnen over en langpanne. Ovnen skal stå på 180 grader og anda skal først stå inne i 1 1/2 time. Du må følge med underveis, for her renner det fett! Innimellom må du ta ut anda og helle fettet ut fra langpanna og snu på fuglen i samme slengen. (Den største utfordringen med denne retten er trolig å unngå brannskader og en tur på legevakta.)   Mens anda steker  tar du en kasserolle og koker opp sake, honning, revet ingefær og misopasta. Rør det godt sammen og la det koke noen minutter før du trekker den til side. Når anda har stått inne i 11/2 time,  tar du den ut og pensler den godt med marinaden, over, under og på alle sider. Sett anda tilbake og la den stå i 7-10 minutter, gjenta denne prosessen minst 3 ganger. Nå er i prinsippet anda klar, men det er litt som med ribba på julaften, det kan være en idé å sette på grill elementene noen få minutter før servering om du ser at skinnet ikke er sprøtt nok. Pass på hele tiden disse minuttene, men vær ikke redd for fargen på anda. Skinnet blir naturlig nok veldig mørk av sake/miso/honning marinaden.


Kinesiske pannekaker

Jeg tok meg en tur på Åhlens og kjøpte meg en kinesisk steamer.  Da kunne jeg lage pannekakene i god tid før gjestene kom og varme dem opp rett før servering.

En god investering

Du trenger:

300 g hvetemel + litt ekstra for til utkjevling
1 spiseskje sukker
240 ml kokende vann
sesamolje til pensling

Bland mel, sukkker og kokende vann, rør det sammen til en litt klissete deig, tilsett litt mer mel slik at du får den til å henge sammen og settt den til hviling en times tid.

Elt deigen og del den i to. Kjevle ut til en leiv på ca 1 cm i tykkelse og bruk en kjeks/muffinsform til å trykke ut pannekakene. Så pensler du med sesamolje og legger de oljede sidene mot hverandre før du lar dem hvile under et kjøkkenhåndlkle. Når du er klar til å steke dem opp, kjevler du dem tynne og  steker dem en liten stekepanne på medium varme,  noen minutter på hver side. HER er cluet! Når pannekakene er "ferdige" (og veldig varme...) Deler du dem i to! Da får du en side som er stekt og en side som er litt rå og slik skal de være!
Enkel
Så dobbelAlt som trengs av tilbehør er tynne staver agurk, vårløk og agurk. Plommesaus eller Hoi Sin er godt til,- jeg kjøper mine i asia-butikker der er de best og billigst.  Av drikke kan jeg anbefale Japansk øl, f.eks Kirin eller en litt fruktig men tørr hvitvin. Min nye favoritt er Leitz og den passer utmerket til asiatisk krydret mat.

Velbekomme!
6 kommentarer:

 1. Ehh, driver du gourme restaurant ? Kan vi bestille bord til lørdag ? ;-)

  Alex

  SvarSlett
 2. Hei :) Oppdaget akkurat bloggen din og har lest gjennom ALLE innleggene dine :)Du har en kjempeblogg, akkurat en slik jeg har lett rundt etter, og det er ikke så mange slike norske blogger :)

  SvarSlett
 3. Tusen takk, det var hyggelig! Har for liten tid, både til å koke og skrive dessverre, skulle gjerne gjort mer. Er mektig imponert over alle flotte matblogger der ute! Elin

  SvarSlett
 4. Hei. Elsker Crispy Duck, men har aldri prøvd å lage det selv. Tenkte å prøve din oppskrift. Forstår jeg det riktig hvis den skal stå i ovnen 2 * 1,5 timer ?

  SvarSlett
 5. Hei, det blir 1,5 time +10+10+10 + evt noen minutter under grillen så ca 2 timer +. Skjønner at jeg var litt uklar der :-) Det ligger en helt super video ute på videojug.com hvis du søker på crispy duck. Lykke til! Med vennlig hilsen Elin

  SvarSlett