søndag 11. september 2011

Risotto med chorizo og asparges

Kongen av ris


Jeg elsker risotto. Som tilbehør kan du variere og justere risotto til å passe sammen med hva som helst, og du kan bruke hva som helst som tilbehør til risotto.
Men denne varianten er hele middagen, punktum.

Mektig,- jeg lover


Det aller viktgste når du skal lage risotto er å ha alt klart før du starter. Når du først er i gang må du gi risen din udelte oppmerksomhet i 20 minutter.

(Alt)du trenger: Risottoris (Alborio heter den), hønsebuljongterninger, hvitvin, sjalottløk, hvitløk, selleristang, parmesan og smør.


Punkt 1: Kok opp en gryte med vann og hønsebuljongterninger, 1 terning pr liter vann. Sett denne kasserollen på eller ved komfyren med en øse når den er ferdig,- klar til bruk.                              
Punkt 2: Finhakk: hvitløk, selleristang og sjalottløk
Punkt 3: Riv parmesan og ha denne klar, mengden her er et smaksssak, men vær raus. Finn frem smør.
Punkt 4: Varm olje i en stor kjele, tilsett de hakkede løkene og sellerien, la det bli blankt. Skru ned varmen litt.
Punkt 5: Tilsett risen.
Punkt 6: Når risen er blitt blank heller du på ca 2-3 dl hvitvin og rører mens den koker inn,
Punkt 7: Nå er det tid for hønsebuljongen.  Øse for øse røres inn, ikke for fort, la all kraften trekke inn i risen, og husk at det er selve røringen som gjør risen myk som fløyel.
Punk 8: Etter ca 15-20 minutter må du begynne smake, litt tyggemotstand skal det være, men ingen hard kjerne. Når risen er som du vil ha den, tar du kjelen til side, tilsetter den revede parmesanen og noen gode klatter med smør.

Nå er den ferdig. Mitt favoritt tilbehør til denne er sterk chorizo, kjøpt rå, som jeg steker i olje og asparges, som såvidt får et oppkok.  Tips: kok opp vannet til aspargesen før du begynner med risottoen slik at det raskt kan varmes opp igjen, stek chorizo og kok asparges mens risottoen hviler litt.

Chorizo stekt i olje gir en god sterk "saus"





Legg merke til kokkevinen på høyre hånd, det er viktig å kose seg på kjøkkenet!

1 kommentar:

  1. Denne skal jeg prøve meg på i morgen!! :) ha en fin uke,og takk for inspirasjon! Du er så flink!

    SvarSlett